Чачататуту и феникс

ПОДЕЛИТЕ

Ова кинеска бајка говори о две птице: најмањој и најружнијој Чачататуту и најлепшем и најплеменитијем Фениксу. Настала је у духу будистичке филозофије и преноси поруку о повезаности и подједнакој важности свих створова и појава у природи. Од наизглед безначајних до наизглед космичких. У складу је са познатом пословицом: !Када лептир замахне крилима на Хималајима, узрокује цунами на Пацифику“.

Феникс, Птица

Фенгхуанг (Ју Шенг, 18. век); фото: Википедија

Чачататуту је најмања и најружнија од свих птица, док је најлепша и најплеменитија Феникс.

Једном је Чачататуту снела три јајета у свом гнезду у трави. Али сваког дана, кад би птичица одлетела, један Скочимиш, који је живео у оближњој рупи, дотрчао би да јој једе јаја. Већ су два била пропала. Јадна Чачататуту била је сва ван себе од жалости, те
одлете до Феникса да се пожали на Скочимиша.

— О Фениксу, краљицо свих птица! — рече она сва ојађена. — Види како сам уцвељена! Подли Скочимиш појео ми је два од свега три јајета, колико сам имала. Тако сам већ изгубила два своја детенцета, па сам дошла да затражим да осветиш неправду.

Феникс није волео да га гњави мала Чачататуту, једва велика као прст, па рече набусито:

— Зар не видиш да сам у послу? Како можеш да ми досађујеш таквим ситницама? У сваком случају, дужност је мајке да пази на свој пород. Сем ње нико други то неће учинити. Једино је твоја дужност да чуваш своју иородицу.

Чачататуту се још више ојади кад виде да Феникс и не хаје за њену муку па продужи: — Али ја сам дошла теби, јер си ти краљица свих птица. Молим те, смилостиви се, и не сматрај да узалудно дижем галаму јер се ради о ситници. Чак и ситница, ако се о њој нисмо постарали како треба, може једног дана да проузрокује велику несрећу. А уколико до тога дође, мене не криви.

Али Феникс не хтеде ни да је слуша, већ је само нешто гунђао и певушио.

Чачататуту се уплаши да је Феникс није чуо, па запита: — Зашто само гунђаш и певушиш? Запамти моје речи: ако једног дана нека ситница доведе до велике несреће, немој мене да кривиш.

Феникс и даље није обраћао пажњу, те је само нестрпљиво гунђао. Чачататуту није знала шта ће друго, већ одлете.

И тако се Чачататуту тужно вратила своме гнезду. Пуна мржње, ишчупа влат траве и од њега начини стрелу. Затим седе на гранчицу оближњег дрвета и поче да чека мотрећи будно на прождрљивог Скочимиша.

И доиста, ево ти њега да прождере и последње јаје. Чачататуту је била тако бесна да је стрелом пробола Скочимишу ‘око пре но што је овај и схватио шта се догађа. Бол је толико избезумио Скочимиша да је трчао наоколо и цичао.

У својој избезумљености, Скочимиш утрча у ноздрве Лаву који је таман дремао крај воде. Тргнут из сна, Лав скочи у воду и не знајући шта му је то запало у ноздрве.

Међутим, у том часу је баш један Змај доконо пливао водом. Кад је изненада угледао Лава где се на њега стрмоглавце баца, он, у страху да ће га Лав задавити, одлете право у небо. Случајем налете право на Феникса, обори му гнездо и разби јаје.

Феникс се избезумио од беса те прекоре Змаја:

— Ти си Змај, ја сам Феникс. Ти живиш у води, ја живим на копну. Ми се никад не сукобљавамо. Зар не схваташ да ми Феникси лежемо само једно јаје годишње и имамо само једно детенце? Зашто си морао да излетиш из своје водене куће, преврнеш моје гнездо и разориш ми јаје?

— Нисам ја крив, Фениксу, — одговори Змај. — Док сам полако пливао, један лав се стрмекну у воду и хтеде да ме прождере. Због тога сам морао да полетим у небо. А твоје гнездо сам оборио сасвим случајно и тако уништио твој пород. Лав је погрешио што је скочио где му није место. Он је крив. И тако Феникс оде код Лава.

— О, мудри Фениксу, — рече Лав — не смеш мене прекоревати! Мирно сам дремао на обали кад ми један Скочимиш улете право у ноздрве. То ми проузрокова такав бол да сам скочио у воду. Видиш, то је стварно Скочимишова кривица. Иди и њега изгрди.

И тако Феникс оде код Скочимиша.

— О, племенити Фениксу, — рече Скочимиш с поштовањем, — није то уопште моја кривица, већ је за све крив Чачататуту. Лепо сам ишао травом, кад ми она изби око стрелом. То ме је толико заболело да су ми се од избезумљености лавље ноздрве учиниле као рупа у земљи. Само је Чачататуту крива за све. Иди и запитај је, па ће ти она сама то потврдити.

Ништа Фениксу није друго преостало но да оде и запита Чачататуту.

Чачататутин одговор био је врло свечан.

— О, Фениксу, зар ти нисам рекла? Није требало да ме презреш само стога што ми је тело мало, перје кратко, снага оскудна а лепота никаква! Сматрао си као посигурно да од мене никаква штета не може происходити, да су моји јади безначајни, па си ми најзад рекао да свака мајка птица треба да чува свој пород, а не да тебе узнемирава! Како је сад, пак, то испало да твоји јади нису безначајни? Како је то испало да ниси чувао свој пород како треба, но луташ наоколо и све одреда прекореваш? Кад је Скочимиш јео моја јаја, онда је то била ситница, зар не, али кад је Змај претурио твоје гнездо и разбио теби јаје, онда није ситница? Ја морам своја три јајета да снесем у
траву а затим сваког дана да идем и себи тражим ручак, док ти своје једно јаје снесеш на дрвету. Теби је много лакше да очуваш своје јаје но што ми, јадне чачататуте, можемо. Па што онда ниси чувао јаје како треба? Зар те нисам упозорила на време да не кривиш мене ако се од ситнице испили голема невоља? Зашто онда, сад мене кривиш?

Феникс се веома много постидео и покуњен одлетео.

Кинеска народна бајка (Превод: Татјана Пантић)

Народна књига, Београд, 1960. године

Сродне објаве:

Немац пре Вука сакупио српске народне песме: Ерлангенски рукопис
Српска народна књижевност – лирске љубавне песме
Народна приповијетка Тица ђевојка
Како је Краљевић Марко постао јунак и добио Шарца
Откуд Срби знају какве су уши биле у римског цара Трајана?
Како се родио Свети Сава (Народна легенда)
Како је Свети Сава лечио похлепне
Свети Сава и ђаци (Цртани филм – Народна легенда)
Свети Сава и хала (Народна легенда)
Свети Сава и ђаво (Цртани филм – Народна легенда)

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.