Словенски натпис на венетској урни са севера Италије

ПОДЕЛИТЕ
Венетски напис пронађен на урни под ознаком ЕС 89, данас се чува у националном музеју Атестино у Италији. Његово тумачење путем словенске језичке основе показује да су Срби (Словени, Венети) на северу Италије живели више векова пре нове ере. Према тумачењу Матеја Бора текст гласи: „Смрти, ти која нас скончаваш, учини да сен буде лагана оку.“
Венетска ситула, Венети

Венетска ситула; фото: Википедија

На основу атестинских таблица из предримскога периода нађених на локалитету Есте, југозападно од Падове у Италији, словеначки лингвиста и венетолог академик Владимир Павшич (псеудоним: Матеј Бор) открио је словна правила венетског писма и граматике. 

Бор је у написима пронашао много анаграма и палиндрома који су често употребљавани зато што им се због двострукости читања придавала магична моћ, али и због тога што су представљали облик скривеног писања. 

Владимир Павшич (књижевни псеудоним: Матеј Бор, 1913-1993) био је словеначки лингвиста, књижевник, преводилац и новинар. На љубљанском Универзитету је дипломирао славистику и филологију. По избијању другог светског рата прикључио се партизанима, а након завршетка рата се посветио писању.

Реклама

Био је дугогодишњи председник удружења књижевника Словеније, а од 1965. године и члан Словенске академије наука и уметности.

Познат је као заговорник венетске теорије о пореклу Словенаца, заједно са Јошком Шавлијем и Иваном Томажичем. Осамдесетих година двадесетог века путем словенских језика и дијалеката тумачио је венетске написе пронађене широм северне Италије и Словеније.

Анаграме и палиндроме многи народи су често употребљавали због тога што им се због двострукости или вишеструкости читања придавала магична моћ, али и због тога што су представљали облик скривеног писања. 

И балкански и италски Венети често су их употребљавали и из обичне забаве, што потврђују записи без религијског или магијског садржаја, нађени на предметима из свакодневног живота (посуђе, алати и сл.).

Напис /„.u.konagalkno.s.“/ „Уконахал к нос.“ („Скончао који нас.“) или „Укона хал к нос.“ („Смрт нас сконча.“), од назад се чита „Сон к лахан оку.“ („Сен да лагана оку.“),

У целини текст значи: „Ти који си нас скончао (Смрти, ти која нас скончаваш), дај да сен буде лагана оку.“. 

Лигатуре у напису дају неколико начина за његово тумачење од који је Матеј Бор одабрао палиндромно као најприхватљивије.

Овај напис пронађен је на урни ЕС 89, која се данас чува у националном музеју Атестино у Италији.

Далибор Дрекић

Сродни чланци:

Срби од давнина на Балкану – И богови су говорили српски
Ђанкарло Томацоли Тицијано: Срби су староседеоци, а не дошљаци на Балкан!
Да ли је венетска култура = српска култура?
Пафлагонски или малоазијски Венети
Срби су писали палиндроме и анаграме од VI века пре Христа
Венетско-словенски анаграми у темељима римске државе
Најстарији налаз повезане књиге од злата на етрурском језику
Српска визуелна поезија на венетском натпису из 6. века пре нове ере
Обострано читање венетског писма на Бронзаним чашама
Бронзана сфинга из античке Потаисе (Патависе) у Дакији
Српска реч Абракадабра
Венетска жртвена посуда са старим српским натписом
Јадрански Венети
Венетска теорија о пореклу Словенаца
О расенском писму

Наше објаве можете пратити на страници Palindromary и на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X, Линкедин, и фејсбук страницама Краткословље и Свет палиндрома

Поделите


Реклама

1 Response

 1. fenice63 каже:

  ПРИЈАТЕЉИ!
  Овај прилог сам позајмио са нета, са намјером да правилно прочитам писану поруку.
  Пре свега у оваквим посудама су се сахрањивали у давнини, али није се пропуштала прилика да се кажу неку ријеч. У писаном тексту који се види у десном горњем углу, Ја читам овако;

  „Умку Кади, Огњиште Зове, Пред Њама Правда Ћека“

  Интересантно као да је ова порука јуче писана.
  наздравље

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Discover more from РАСЕН

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading