Волите своју осамљеност (Р. М. Рилке)

ПОДЕЛИТЕ
Ја волим свога бића полутмину
што даје мојим чулима дубину;
Рајнер Марија Рилке
Космос, Астро, Свемир

Космос; фото: pixabay/geralt

Ворпсведе код Бремена 16. јул 1903.

Али све оно што ће можда једном многима бити могућно може осамљеник већ сада да припрема и гради својим рукама, које мање греше. Зато, драги господине, волите своју осамљеност и бол што вам га проузрокује носите уз складне звуке тугованке.

Јер они који су вам блиски, далеки су – кажете ви – а то показује да круг око вас почиње да се шири. И ако је ваша близина далека, онда је ваша даљина већ под звездама и веома велика; радујте се свом растењу и развоју, у које не можете никог да поведете са собом, и будите добри према онима који заостају, и будите сигурни и спокојни пред њима, и не мучите их својим сумњама и не плашите их својим поуздањем или својом радошћу, које они не би могли да схвате.

Тражите неку једноставну и одану заједницу са њима, која неће морати неминовно да се измени ако ви сами будете постали друкчији; волите у њима живот у туђем облику и будите трпељиви према људима који старе и плаше се самоће, у коју ви имате поверења.

Избегавајте да оној драми која је вазда напета између родитеља и деце додајте нове сукобе; она истроши многу детињу снагу и исцрпе љубав родитеља, која делује и загрева и када не схвата.

Не тражите савета од њих и не рачунајте на њихово разумевање; али верујте у љубав коју одржавају за вас као неко наслеђе, и уздајте се у то да у овој љубави почива снага и благодат из чијег круга не морате изаћи па да доспете сасвим далеко!

Ф. Г. Лорка – Писма младом песнику (Градац, Чачак, 2012)

Рајнер Марија Рилке био је аустријски песник. Широко је препознат као један од лирски најинтензивнијих песника на немачком језику. Он је писао стихове и веома лирску прозу. Неколико критичара је Рилкеово дело описало као својствено „мистично”. Његови списи обухватају један роман, неколико збирки поезије и неколико томова кореспонденције.

Превела: Вера Стојић

Извор: Сродство по избору

Сродни чланци:

Жан Жијоно – Човек који је садио дрвеће
Писмо Чехова: Ових 9 особина чине културне људе
Учитељ својим “библиомобилом“ доноси радост деци у забаченим селима
Мика Антић – Рецепт за срећан живот
Зашто никад не треба одустајати (на примерима оних који нису одустали)
Мандала – Музика сунчевог система

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.