Археолози у Костолцу пронашли ливачку пећ из 12. века


Археолози Народног музеја у Пожаревцу пронашли су у Костолцу, на локалитету Мали град-Тодићева црква, земљану пећ из 12. века, која према својој конструкцији и форми одудара од свих досадашњих пећи за припрему хране које су откривене на локалитетима у Србији.

Фото: ФОТО архива Народног музеја Пожаревац / Приватна архива

Археолог Драгана Спасић-Ђурић каже да пећ према својој конструкцији и форми одудара од свих досадашњих пећи за припрему хране које су откривене током истраживања Браничева али и на другим локалитетима у Србији.

– Пећ је у основи крушколике форме са елипсоидном, спљоштеном куполом на којој је девет отвора-канала, због чега асоцира на кошницу. На врху се налази правоугаони димњак са хоризонталним каналом. Купола на отворима по ободу асоцира на ликовну представу стакларске пећи из Агриколиног дела De re metallica.

– Претпостављам да се ради о ливачкој пећи, на што указује изузетно велика количина нуспродуката (аморфни комади металне и стаклене згуре), истиче археолог Драгана Спасић-Ђурић и додаје да је пећ била очишћена након употребе, а преко старе запечене поднице урађена је нова.

– Пећ није поново стављена у функцију вероватно због напада Мађара или недостатка сировине, а сигурнији закључци уследиће након анализе у референтним институцијама из Београда – наглашава Драгана.

Истраживања су обављена у оквиру пројекта Народног музеја у Пожаревцу „Археолошка истраживања средњовековног Браничева“ које је финансирао град Пожаревац.

С. Мирковић

Извор: Блиц

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.