Наполеоново заточеништво на острву Елба

ПОДЕЛИТЕ
Када је Наполеон крајем 1812. поражен у Русији, наредних годину дана уследила је муњевита пропаст његове војске. Губио је битку за битком, а све више држава се прикључивало коалицији против њега. Париз је заузет 31. марта 1814. а он је изгнан на острво Елбу. На тај догађај упућује и изрека која се назива „Наполеоновом јадиковком“
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Napoleon%27s_exile_to_Elba3.jpg

Наполеоново изгнанство на Елбу 1814. (Конгресна библиотека САД); фото: Википедија

Наполеон је један од најмоћнијих и најутицајнијих државника историје. Важи за једног од највештијих војсковођа и стратега икада, као и за контроверзног лидера.

Једни га гледају као похлепног и бескрупулозног аутократу и тиранина, одговорног за смрт више милиона људи, док га други посматрају као храброг и промишљеног владара и националног хероја. Оно што је непобитно је да је се својим маневрима уврстио међу најпознатије историјске фигуре свих времена.

Период његове владавине (1799-1815) се често назива „Наполеонском ером“, а серија глобалних конфликата које је Француска водила у његово време се назива „Наполеоновим ратовима“.

Када је Наполеон крајем 1812. поражен у Русији, наредних годину дана уследила је муњевита пропаст његове војске. Губио је битку за битком, а све више држава се прикључивало коалицији против њега.

Париз је био заузет 31. марта 1814. Наполеон је абдицирао и победници су га изгнали на острво Елбу, које се налазило 20 km од италијанске обале. 26. фебруара 1815. побегао је са Елбе. Стигао је на копно 1. марта 1815. године и кренуо да поврати власт.

Када је поражен у бици код Ватерлоа 18. јуна 1815. године, прогнан је на британско острво Свету Јелену (2.800 km од Гвинејског залива у јужном Атлантику). Био је болестан већину времена док је боравио на острву, све до своје смрти 5. маја 1821. године.

Наполеонова јадиковка

Napoleon Bonaparte

Наполеонова јадиковка: Able was I ere I saw Elba

Изрека „Able was I ere I saw Elba“ („Моћан сам био пре него што сам видео Елбу.“) која се приписује Наполеону, назива се и „Наполеоновом јадиковком“, због тога што у себи носи алузију на крах моћног освајача који је, после пораза у бици код Ватрлоа, неко време провео заточен на острву Елби.

Ове речи Наполеон је, наводно, изговорио на Светој Хелени када га је његов лекар, Енглез Бари Едвард О’Мира упитао може ли да опустоши Лондон. Наравно, Наполеон је био Француз и мало је вероватно да је изговорио ову изреку на енглеском језику.

Прво појављивање овог палиндрома забележено је 1848. године у америчком часопису „Gazette of the Union”. У чланку се ауторство израза приписује некоме са иницијалима J.T.R из Балтимора, Мериленд.

Израз је објављен 1867. у делу „Пабирци“ Чарлса Ц. Бомбаха (Charles C. Bombaugh, „Gleanings“), а такође је забележен у Галаксијиним колумнама Марка Твена (Mark Twain, „The Galaxy“ 1866. 1. део, стр. 439).

Далибор Дрекић

Литература:

The Gazette of the Union, J. R. Crampton, New York, 1848 July 8.
Mark Twain, „The Galaxy“ 1866. 1. део, стр. 439.
Charles Carroll Bombaugh, „Gleanings from the Harvest-fields of Literature“, Kurtz, 1867.
Википедија

Сродни чланци:

Скривене поруке у романима Дена Брауна
Како у Немачкој пишу и читају уназад
Федерико Гарсија Лорка и читање уназад
Култ Црне Мадоне и витезови Темплари
Дантеови палиндроми у Божанственој комедији

Наше објаве можете пратити на страници Palindromary и на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X, Линкедин, и фејсбук страницама Краткословље и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.