Кнез Михаилова песма Што се боре мисли моје

ПОДЕЛИТЕ
Једну од најлепших староградских љубавних романси, песму „Што се боре мисли моје“ написао је кнез Михаило Обреновић. Више од век и по трају нагађања коме је песма посвећена.
Кнез Михаило Обреновић, Анастас Јовановић

Кнез Михаило / фото: Анастас Јовановић, око 1856. Музеј града Београда; фото: Википедија (бојено)

Раније се веровало да је кнез песму написао својој блиској рођаци Катарини Константиновић, у коју је био заљубљен, али којом није смео да се ожени да му не би пао углед у народу, а и зато што му је вера бранила ту женидбу.

Слободан Јовановић је у књизи „Друга Милошева и Михаилова владавина“ написао: „Због Михаилове неодлучности, питање његовог брака било је на дневном реду скоро три године и стално га је публика доводила у питање. Цео млади Београд певао је „Што се боре мисли моје“.

Почетком 20. века, пронађено је издање српских напева чешког композитора Алојза Калауза. Све песме Калауз је посветио Клеопатри Карађорђевић, ћерки кнеза Александра Карађорђевића. Како је међу њима била и ова песма препевана на немачки језик „Warum kämpfen meine Gedanken“, новинари су објавили да је песму Клеопатри посветио лично Кнез Михаило.

Реклама

Константин Јовановић је у својим мемоарима изнео много драгоцених података о животу кнеза Михаила у Бечу. Међу њима се налази и одговор на загонетку коме је кнез Михаило посветио стихове песме:

„Због везе са породицом кнеза Лихтенштајна, кнез Михаило је развио озбиљну љубав према једној од његових ћерки. Том приликом је написао познати стих своје песме „Што се боре мисли моје“. Песма је била посвећена Марији Јозефи Лихтенштајн.

Михаило Обреновић - „Што се боре мисли моје“

Насловна страна композиције „Што се боре мисли моје“ (Алојз Калауз, Беч, 1850)

Популаризацији песме допринео је Корнелије Станковић који ју је објавио у Бечу средином 19. века. Прве вести о њеном извођењу налазимо у листу „Даница“ из 1860. године „када је Корнелије Станковић на концерту приређеном 4. априла у Бечу изводио ову композицију особито лепо“.

Нешто касније те године „Даница“ пише да је на Словенској беседи у Бечу хор певао „песму кнеза Михаила, стављену у музику од нашег Корнелија Станковића“.

Станковићева композиција и кнежеви стихови редовно су извођени на баловима у Београду.

Што се боре мисли моје
Искуство ми ћутат’ вели,
Беж`те сада ви обоје
Нек ми срце говори.
.
Први поглед ока твога
сјајном сунцу подобан
ранио је срце моје,
учинио робом га.
.
Да те љубим, ах, једина
целом свету казаћу,
сам` од тебе, ах, премила,
ову тајну сакрићу.

Кнез Михаило Обреновић
Украс 1

 

извори: Википедија, др Радомир Ј. Поповић „Песма Што се боре мисли моје у светлу нових историјских извора“, предавање, Конак кнегиње Љубице у Београду 10. јануар 2018..

Повезани чланци: 

Aлекса Шантић – Ти си
Стеван Раичковић – Повратак
Поклоњење хромоме вуку – и потомци вука
Стражилово – једна од најлепших српских поема
Десанка Максимовић: Жао ми је човека
Јован Јовановић Змај – Рузмарин
Милан Ракић: Симонида
Апокалипсе не стижу у бујицама и потоцима, него у капима
Крај мора – Јован Дучић
Пјесма младости
Манојло Ђ. Призренац – Сужањ у туђини
Љубомир Симовић: Балада о Стојковићима

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Реклама

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Discover more from РАСЕН

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading