Најстарија мапа света на таблици из Сипара

ПОДЕЛИТЕ
„Једна оштећена таблица нађена 1800. године на локалитету Сипар у Ираку представља, како кажу, тренутно најстарију записану мапу на свету (изузимајући северно јакутске и друге шаманске приказе локалних мапа звезданог неба на обредним одорама пореклом из дубоке митске прошлости настанка скитских родова и племена средње и северне Азије – прим. прев.).
Вавилон

Вавилонска Карта света; фото: Википедија (Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg))

Таблица из Сипара је свету представљена тек 1899. године и садржи мапу месопотамског света са градом Вавилоном приказаном у центру. Вавилон на мапи окружују 2 концентрична круга која представљају океан на њиховом језику називан „горком водом“ или „сланим морем.“ На мапи су обележени Вавилон, Асирија и Елам. На цртежу се виде детаљи мапе и кључеви – ознаке сваког елемента.

Графичка реконструкција вавилонске мапе света, Фото: Википедија

1.“Планина“ (Акадски: шá-ду-ú)
2. „Град“ (Акадски: уру)
3. Урарту (Акадски: ú-ра-áш-ту)
4. Асирија (Акадски: кураш+шурки)
5. Дер (Акадски: дēр)
6. Непознато
7. Мочвара (Акадски: ап-па-ру)
8. Елам (Акадски: шуша)
9. Канал (Акадски: бит-qу)
10. Бит Јакин (Акадски: бῑт-иа-᾿-ки-ну)
11. „Град“ (Акадски: уру)
12. Хабан (Акадски: ха-аб-бан)
13. Вавилон (Акадски: тин-тирки), раздељен реком Еуфрат
14 – 17 . Океан (слана вода, Акадски: идмар-ра-тум)
18- 22 . Митолошки објекти

Центар диска представља вавилонски свет окружен „сланом водом“ океана [14-17]. Сам Вавилон је приказан четвроугаоно [13] баш ка северу од рупе у центру диска, а подељен је још једним правоугаоником који представља Еуфрат.

Реклама

Као што постоји 7 острва насликаних на спољњем делу приказа на мапи , ту су и 7 градова приказаних са седам тачака уцртаних у мале кругове уздуж спољњег обода диска: [4] је Ашур (Асирија); [5] је Дер; [8] је Суса, главни град Еламита, који би требало да је уцртан са десна, а не испод града Вавилона; [10] је халдејски град Бит Yакин; [12] је Хабан (град народа Касита ). [2] и [11] нису растумачени ни пронађени, па су и даље непознати, а означени текстуално само речју ‘град’.

Северно од Вавилона је „планинска“ област [1]. Између ознаке [2] и Ашура је Урарту [3], древна земља која се простирала у области око језера Ван, Севан, Урмије и гора Јерменије. [6] ознаку не можемо ратумачити због оштећења. Еуфрат је приказан како тече у мочвару која се налазила на југу Месопотамије [7] представљајући спој у воденим пут [9], што представља хипотезу да је можда у питању древни изглед модерног Шат-ал-Араба. [23-25] немају натписе .

Много комплексније мапе су нађене у локалитетима тог доба по територији модерне Грчке (и Балкана – прим. прев.).”

(превод© Катарина Крстић)

Извор: Archaeological cultures – culturas arqueologicas

Види и: Википедија

Сродни чланци:

Палиндроми у именима сумерско-вавилонских божанстава
Древна предвиђања и прорицања помоћу палиндрома

Наше објаве можете пратити на страници Palindromary и на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X, Линкедин, и фејсбук страницама Краткословље и Свет палиндрома

Поделите


Реклама

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Discover more from РАСЕН

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading