Руска књига из 19. в. о српским хусарима у руској војсци

“Историјски опис одежде и оружја Руске војске“ (Историческое описание одежды и вооружения Российских войск) је вишетомно дјело и најобимнији рад у историји руског издаваштва са јединственим приказом руских војних снага од 862. године до времена цара Николаја I и његовог вишетомног објављивања које је трајало 20 година – излазило је у Петрограду (данас Санкт Петербург) од 1841. до 1861. године. Издања су штампана у двије варијанте: скупа – са дјеломично илустрацијама у боји и на скупоцјеном папиру и јефтинија – са црно-бијелим илустрацијама. 

Хусар Сербског пука од 1741. до 1761. / Историческое описание одежды и вооружения Российских войск

Почетак рада на овом захтјевном дјелу односи се на 1830. годину када је по наредби цара Николаја I задатак организовања описа униформи и опреме руских оружаних снага додијељен једном војном администратору (генерал-потпуковник П.А. Клейнми́хель). Он је тада формирао посебан комитет за састављање историјског описа униформи и наоружања руске војске. Касније ће бити формиран и специјални департман при Војном министарству под руководством пуковника И. Г. Бибикова. У току рада, чланови овог департмана истраживали су архиве Војног министарства и друге историјске архиве.

Историјски опис одежде и оружја руске војске, прво издање 1841.

Ова публикација је до данашњег дана један од најпопуларнијих извора информација о историји војничких униформи. Богато илустрована она садржи подробан опис војне и цивилне одјеће, униформе, оружје, заставе разних војних јединица, грбове и др. 

Насловна страна првог тома

На сајту Руске државне библиотеке могу се наћи електронске копије појединачних томова „Историјског описа одежде и оружја руске војске“ из различитих година њихових издања. Види: Фонд електронских докумената Руске државне библиотеке

У дијелу у ком се приказују хусарски пукови ангажовани у руској војсци, дати су цртежи и српских хусара. Српски Хусарски пук (Сербский гусарский полк) је коњичка јединица која је постојала у руској царској армији од 1724. до 1785. године. 1724. године на подручје Украјине доселило се око хиљаду Срба. Тада је формирана Српска команда, која је 1727. године преформирана у Српски хусарски пук. Овај пук је престао постојати под српским именом између 1783. и 1785. године када је ушао у састав Олвипољског хусарског пука.

Српски хусари

Редов Сербског хусарског пука од 1762. до 1776. / Историческое описание одежды и вооружения Российских войск

Српски хусари

Унтер-официр и обер-официр Сербског хусарског пука од 1768. до 1776. / Висковатов В.В. “Историческое описание одежды и вооружения Российских войск“

Унтер-официр Сербског хусарског пука / УНТЕР-ОФИЦЕР Сербского Гусарского полка, с 1776 по 1783 г. (Висковатов В.В. “Историческое описание одежды и вооружения Российских войск“)

Грбови хусарских пукова на ком је приказан и грб Сербског хусарског пука (Гербы Полевых и поселенных Гусарских полков, с 1776 по 1783 г.)

Остале илустрације можете погледати овдје

Сања Бајић 

 

You may also like...

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.