Магични квадрат на стубу индијског храма

ПОДЕЛИТЕ
Археолози у Индији су на стубу храма у Паланију открили редак 300 година стар натпис игре бројевима налик судокуу. Када се сабирају у било ком правцу, бројеви имају збир петнаест, а то је број повезан са божанством храма.
Индијски храм; Индија

Индијски храм; фото: pixabay/satheeshsankaran

The News Minute извештава да су истраживачи дошли до открића док су поправљали стуб у мандапаму из 13. века, отвореном павиљону са стубовима који се користио за јавне ритуале. Мандапам се налази у подножју Паланија, ходочасничког града у Тамил Надуу у Индији. 

Храм Палани Муруган или ‘Храм Палани Дандаиудхапани’ је један од шест храмова бога Муругана. Налази се на врху брда Палани у округу Диндигул у Тамил Надуу. 

Према хиндуистичкој митологији, једном су се сви мудраци и богови окупили у Шивином пребивалишту Кајлаши, што је резултирало нагињањем земље услед повећања тежине на једној хемисфери. Шива је замолио мудраца Агастију да крене ка југу како би успоставио равнотежу.

Агастја је ангажовао асуру по имену Идумбан да пренесе два брда на раменима на југ. Идумбан је брда спустио на неко време, какако би се одморио, а када је покушао да их подигне,  једно од брда није могао да помери. На врху тог брда стајао је Муруган не дозвољавајући да се брдо макне са садашње локације у Палани. 

Верује се да је главног идола Муругана у гарбагрихи створио и посветио мудрац Богар, један од Сидара. Верује се да је статуа направљена од амалгама девет отровних супстанци стена или Сидха биљака које формирају вечни лек када се помешају у одређеном односу. Тих девет супстанци познате су под именом Навапашанам (Наваграха: девет небеских тела и божанстава која утичу на људски живот на Земљи: Сунце, Месец, Меркур, Венера, Марс, Јупитер, Сатурн и два Месечева орбитална чвора. Према легенди храма, вајар је морао брзо да ради да би употпунио његове карактеристике. 

Магични квадрат 3×3

У југозападном ходнику храма налази се светилиште Богар, за које се, према Пуранама, каже да је тунелом повезан са пећином дубоко у срцу брда, где је Богар, са осам идола Муругана, практиковао своју медитацију и бдење.

Легенда о девет елемената који сачињавају храм вероватно је у уској вези са девет бројева унутар магичног квадрата *.

Натпис је био сакривен испод више слојева кречњака, али је откривен током поправке на храму. Овај посебан мандапам се користи током фестивала Пангуни Утхирам, који Хиндуси славе на дан пуног месеца тамилског месеца Пангуни у марту/априлу.

Према магазину The News Minute, археолог Нарајнамурти је рекао да је натпис пример магичног квадрата 3×3, који највероватније потиче из седамнаестог века.

Бројеви су написани на тамилском језику, а када се саберу хоризонтално, вертикално и дијагонално, укупан збир је петнаест. Нарајнамурти истиче да је број петнаест асоцијација на храмско божанство Муругана (Сканда), хиндуистичког бога рата.

Магични квадрат, Тамил Наду, Индија, Хинду,

Магични квадрат у Хинду храму у Паладију; фото: ancient-origins

Муруган, познат и по својим аватарима Сканда, Кумара и Субрахмања, Картикеја, је син Парватија и Шиве. Он је брат Ганеше и један од богова који од давнина привлачи велику пажњу у јужној Азији. 

„Према хиндуистичким веровањима, сваки бог има свој број, а број лорда Муругана је 6 (1+5=6)“, рекао је Нарајнамурти. „Занимљиво је да се током свечаности божанство поставља испред овог стуба.

Натписи ових Судоку квадрата овде би могли да укажу на његову важност. Оно што из овога закључујемо је да је логика игре овде коришћена много пре него што се играла другде у свету.”

Аутор: Ејприл Халовеј

Приредио: Далибор Дрекић

* Далибор Дрекић

Извори: ancient-origins, Википедија

Сродни чланци:

Магични квадрати у Индији од ведских времена
Палиндроми у тамилској религиозној поезији из 7. века
Санскртски еп Киратарјунија о борби човека и бога
Улога магичних квадрата бројева у различитим цивилизацијама
Телугу спев о љубави Кришне и његових пратиља
Бхагавад-Гита – најстарија предања аријеваца – о урушавању породице
У Индији пронађени трагови изгубљене цивилизације
На Хималајима пронађене фигуре непознате цивилизације
Колико су слични српски и санскрт?
Бранислава Божиновић: Сродност србског и санскртског језика
Сива Жива и Јак-цар у Серберији – Откуд Индија у колективном памћењу Срба?

Наше објаве можете пратити на страници Palindromary и на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X, Линкедин, и фејсбук страницама Краткословље и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.