Како је Северна Кореја добила једину православну цркву


У Северној Кореји, затвореној комунистичкој земљи у којој је верска слобода „на папиру мртво слово“, налази се један необичан објекат – православна црква. Ову цркву у Пјонгјангу 2006. године подигао је покојни диктатор Ким Џонг Ил, након посете Русији 2002. године, када се уверио у лепоту православних храмова .
Кореја

Црква у Пјонгјангу; фото: ThePinsta

Разлог зашто је Ким Џонг Ил заволео православље није сасвим непознат – оно што знамо јесте да је диктатор први пут добио идеју да сагради цркву након посете Русији 2002. године када се уверио у лепоту православних храмова.

Наредне године основао је „Северно корејски православни комитет“ и послао четири младића, која су радила у обавештајној служби, на „духовни тренинг“ на Православни семинар у Москви. Током курса, његови изасланици научили су како да служе цркви и тамо су своја црна одела са Кимовим ознакама заменили за мантију.

Након њиховог повратка, свеже крштени хришћани који пре тога нису знали ни за шта друго осим за идеологију Ким Џонга Ила и његовог оца, послати су на крајњи исток руског града Владивостока да стекну праксу.

Фјодор Ким, један од севернокорејских православних ђакона, признао је да је било „доста тешко“ прихватити православну религију. Али није имао много избора, јер је његов „вољени вођа“ већ одлучио да сагради цркву.

Извор: newsweek

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.