Мандала – Музика сунчевог система

ПОДЕЛИТЕ
Амерички композитор и текстописац Данијел Стар-Тембор (Daniel Starr-Tambor) направио 2013. године је једну веома занимљиву астрономску композицију. Свакој планети сунчевог система доделио је једну ноту и убрзао орбиталне периоде планета. На тај начин две секунде представљају трајање Земаљске године, а нота се одсвира за сваку орбиту.
Свемир, Космос, Време

Космос; фото: pixabay/AndreyС

Ово није било каква композиција; она до краја постаје музички палиндром тј. може се одсвирати исто и унапред и уназад, наравно ако живите довољно дуго да дочекате крај дела.

Са више од 62 вигинтилиона (6.2 × 1064) појединачних нота, ово дело, названо Мандала, најдужи је музички палиндром који данас постоји.

Композиција је састављена кориштењем првих девет парцијала природног хармонијског низа који се понављају. При оволиком убрзању кретања Сунчевог система, Данијел Стар-Тембор процењује да би се наставила без понављања преко  532,25 (5.3225 × 1056) септендецилиона година.

Током XVI века, композитори попут Ј. С. Баха стварали су музичке палиндроме (најчешће да би се правили важни!).

Данијел Стар-Тембор је у част „Уметности фуге“ славног композитора Ј. С. Баха, за почетак своје композиције узео прецизан положај Сунчевог система у часу Баховог рођења (виђен из перспективе Сунца које гледа у сазвежђе Ваге), „па свака нота бележи његов рођендан на свакој планети.“

Мандала Данијела Стар-Тембора

 

Извори: Астрономски магазин, Daniel Starr-Tambor

Повезани чланци

Јозеф Хајдн је компоновао уназад
Класична музика унапред  и уназад
Винчанска молитва 432 Hz

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.