Најстарији налаз повезане књиге од злата на етрурском језику

Најстарији налаз повезане књиге писане етрурским налази се у бугарском Историјском музеју у Софији. Експонат садржи шест повезаних страница књиге од чистог 24-каратног злата. Књига је илустрована приказима јахача, сирене, харфе и војника. Датирана је на 600. годину пре нове ере, а пронађена је пре 60 година у гробници која је ископана случајно приликом ископа канала дуж реке Струме на југозападу Бугарске и донирана је Музеју од стране налазача. Аутентичност овог експоната су потврдила два стручњака из Софије и Лондона.

Сматра се да су ових шест златних страница најстарији комплетан пример повезане књиге са више страница. У свету је пронађено око тридесетак сличних појединачних страница, али неповезиваних у књигу.

Етрурци представљају најмистериознији древни европски народ за који се сматра да је мигрирао из тадашње Лидије која се налази на територији данашње Турске успостављајући своју територију у северној и централној Италији пре скоро 3.000 година. Били су збрисани освајањима од стране Римљана у 4. веку пре нове ере оставивши релативно мало записа на њиховом језику и писму.

Превод: Катарина Крстић

Извор: Ruble’s Wonderings – Forbidden Archeology&Science

You may also like...

1 Response

  1. civokmed каже:

    Етрусси су Русси. Готово безброј русса је то доказало. Перуђа или Перугиа се раније на латинским картама није тако звала него ПЕРУСИА, у том кругу је и Валласи односно Власи (Влахи, Власи, Волхов), ту је и место Руселлае опет русско.
    Ови научници „официјелни“ као у магли, као у матриксу, плаћени су да не виде, као полиција.
    Овај сајт има одлично русско име.
    Нови русски Сад, нова стара Ф(П)русска гора. Нови Стари И-русски венац.

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.