Застава коју је Тесла лично дизајнирао и поклонио Србима

ПОДЕЛИТЕ
У просторијама Културно-уметничког друштва “Никола Тесла” у Београду чува се застава коју је за ову организацију лично дизајнирао и поклонио им наш велики научник Никола Тесла чије име, на крају, друштво и носи.

This slideshow requires JavaScript.

КУД Никола Тесла

Друштво је основано 1926. године у Београду, као Певачко друштво, на иницијативу групе радника тадашње Управе трамваја и осветљења.

Исте године оснивачи су упутили писмо славном научнику са наших простора, Николи Тесли, у Америку са молбом да дозволи да Певачко друштво понесе његово име.

После два месеца, велики, на свим меридијанима познат научник, Никола Тесла одговорио је оснивачима да му је изузетно драго што може да да сагласност.

Уз одговор, Никола Тесла шаље и идејно решење амблема друштва. За прославу десетогодишњице друштва Тесла шаље заставу са копљем. Она се и данас чува са поносом у просторијама КУД-а.

После добијене дозволе, рад друштва је добио нови замах у годинама које су следиле. Основане су нове секције, окупљани нови чланови, а 1946. године КУД „Никола Тесла“ било је проглашено за најбоље у Београду.

Друштво данас ради у оквиру Градског-саобраћајног предузећа “Београд” које обезбеђује организационе услове за рад, а у свом саставу има неколико секција – ансамбл народних игара, оркестар, секцију шпанских игара, ликовну секцију, хор ветерана и књижевни клуб.

КУД Никола Тесла

КУД Никола Тесла

Извор: kudnikolatesla

Сродни чланци:

Србија захваљујући Тесли прва на Балкану почела производити струју
Како је осветљаван Београд
Дорћолска термоелектрана и прва струја у Београду
Теслин рани плес кроз светове
Никола Тесла као преводилац Змајевих песама
Чији је стварно Тесла?
Коме је Тесла сметао? (или: Бирократска каста српских институција)
Тесла: Био сам и вазда остајем само Србин и ништа више
Говор Милутина Миланковића поводом Теслиног 80-тог рођендана
Владика Николај и Тесла: Сила постоји и кад се не види

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.