Генерал Алфред Краус о најјачем непријатељу Аустрије

ПОДЕЛИТЕ
Аустроугарски пешадијски генерал Алфред Краус записао је бројне податке и ставове о својим противницима у Великом рату. Речи о српском војнику и ефикасности војске пуне су поштовања и дивљења.
Насловница француског часописа Le Petit Journal 1914. велича храброст српског народа

Насловница француског часописа Le Petit Journal 1914. велича храброст српског народа

Алфред Краус (Alfred Krauß; 1862-1938) је од августа 1914. командант 29. пешадијске дивизије која је држала положаје у Срему, на српском ратишту. Спречио је продор српске прве армије генерала Петра Бојовића у Срем преко Саве и у борбама код Легета нанео велике губитке српској Тимочкој дивизији првог позива.

Уништено је седам батаљона Тимочке дивизије, погинуо је или се подавио велики број српских војника, заробљено је 4 500 Срба, заплењена су три топа, десет митраљеза и много другог наоружања и муниције

У септембру је постављен на чело комбинованог „Генерал Алфред Краус“ корпуса са којим је учествовао у бици на Дрини.

Реклама

После неуспеха треће инвазије на Србију и Колубарске битке, разрешен је командант Балканске војске Оскар Поћорек и на његово место постављен је надвојвода Еуген, Краус је постао генералштабни командант балканских снага.

После Колубарске битке је изјавио:

„Срби су били најјачи и најопаснији непријатељ Аустрије. Српски војник је био храбар, веома вешт, окретан, штедљив и фанатичан. Руководство је било веома добро. Српска артиљерија је била далеко супериорнија од наше по домету и ефективности. Срби су били много озбиљнији непријатељи од Руса, Француза и Италијана…“

У мају 1915. године постављен је за генералштабног команданта југозападног фронта.

„Овом приликом треба нагласити да смо упознали Србе као ваљане непријатеље. Ја сам их увек сматрао и сматрам их и сада као војнички најјаче од свих наших непријатеља. Задовољни са малим, довитљиви, лукави, особито покретљиви, добро наоружани, вешти у коришћењу земљишта, врло добро вођени, мржњом и одушевљењем загрејани за борбу, они су нашим трупама задавали много више тешкоћа од свих осталих.”

This slideshow requires JavaScript.

За команданта првог корпуса постављен је 1917. а следеће године за команданта Источне армије која је формирана у Украјини на бази јединица распуштене 2. армије. Краусов задатак је био да заштити Украјину од совјетског утицаја, и да што боље организује експлоатацију украјинских природних ресурса.

Након рата је пензионисан и посветио се научном раду. 1920. постаје председник националног удружења немачких официра у Бечу. Од априла 1938. до смрти исте године био је посланик за Аустрију у Рајхстагу. У СА је имао чин бригадног команданта.

Задивљен војничком чврстином малобројнијих Срба, а пре свега разочаран расулом своје царевине, после рата је написао књигу „Узроци нашег пораза“.

У предговору овој књизи Милутин Д. Лазаревић, резервни генералштабни пуковник и бивши начелник Штаба одбране Београда у 1914. години наводи:

„Генерал Краус је у рату 1914. године, на челу најпре 29. пешадијске дивизије, а потом Комбинованог корпуса, оперисао против нас из Срема: за време Церске битке код Шапца, за време битке на Дрини – у Мачви и из ове преко Шапца ка Убу, и за време Колубарске битке правцем преко Уба ка Колубари, испред Младеновца са наслоном на Београд, куда се био рокирао преко Конатице, и код самог Београда. Доцније, пак, са извесним мањим и већим прекидима, командовао је одговарајућим јединицама на руском, а потом на италијанском фронту, где је био узео видног учешћа и у чувеној бици код Капорета.“

Литература:

Алфред Краус, Узроци нашег пораза, Минхен 1920.

Реклама

Извор: Википедија

Сродни текстови:

Никита Станеску – Срби
Сергеј Јесењин о Србима
Александар Дугин светој Србији
Виктор Иго – За Србију
Милан Кундера о бомбардовању српских градова 1999.
Срби су највећи борци и демократе Европе – Рут Мичел
Српска се душа не да сецирати – Женина Клапје
Српске војничке приче Хенрика Ангела
Теодосије Мангала о Србима и Србији
Алфонсо Рејес о Србима и Србији
Хенрик Аугуст Ангел – Другови! Косово! Косово!
Српско Светосавље равноапостолско – Френсис Конт
Фридрих Гризендорф – О Српском витешком духу
Храбри и срчани српски народ – Фидрих фон Таубе
Срби верују у снагу разлога и права (Ернест Дени)
Косово је духовна ствар, а духовне ствари сметају – Франц Вебер
Срби имају славну, херојску прошлост – Нобеловац Карл Шпителер
Храброст, човештво и заклетва Срба – Адам Мицкјевич
Јозеф Холичек – Између царства земаљскога и царства небеског
Француз о српској војсци и Србима 1913. године
Алберт Ајнштајн открио кафану и Србе као генијалан народ
Ребека Вест о Србији и српском сељаку
Максим Горки у Србији – Срби су исто толико Руси колико и ми
Достојевски о Србима: Неће много времена проћи и јавиће се спасоносна реакција…

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Реклама

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Discover more from РАСЕН

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading