Чеширска мачка која се цери и нестаје

ПОДЕЛИТЕ
Један од најзанимљивијих ликова у роману „Алиса у земљи чуда“ је лукава и духовита Чеширска мачка, која се изненада појављује и нестаје. док иза ње остаје пакостан смех. Њено нестајање навело је Алису да примети да је „често видела мачку без осмеха, али никада осмех без мачке“.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_Tenniel_-_Illustration_from_The_Nursery_Alice_(1890)_-_c03757_06_(cropped).jpg

Чеширска мачка (Џон Тенијел, Британска библиотека) фото: Википедија

Алиса се сусреће са Чеширском мачком прво у кухињи војвоткињине куће, а касније на гранама дрвета, где се појављује и нестаје.

Чеширска мачка једини је разуман лик у причи, сасвим независан од других ликова и изнад свих страна у сукобу. Иако својим загонеткама и филозофским мислима нервира и збуњује Алису, она као да има улогу њеног духовног водича кроз земљу чуда.

Једино она је упућује на пут до коначног одредишта, објашњава јој правила Земље чуда, не грди је због нелогичних изјава, него са њом увек разговара уљудно.

Реклама

Према мишљењу Чеширске мачке сви у Земљи чуда су луди већ и због саме чињенице што се ту налазе. Као доказ своје лудости она наводи: пас није луд јер режи кад је љут, а маше репом кад је срећан. А мачка је луда јер чини обрнуто – преде кад је срећна, а маше репом кад је љута.

Када је на игралишту за крокет Краљице срца осуде на смрт, она збуњује све тако што се појављује само са главом без остатка тела. То изазива расправу између џелата, краља и краљице о томе да ли се глави може одрубити глава.

Палиндром о чеширској мачки

У тренутку када мачка нестане Алиса изјављује данас чувени палиндромни израз „Was it a cat I saw?“ („Да ли је била мачка то што сам видела?“).

Овај палиндром данас постоји и у проширеној верзији: „Was it a car or a cat I saw?“ („Да ли је биo аутомобил или мачка то што сам видела?“).

 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_Tenniel_-_Illustration_from_The_Nursery_Alice_(1890)_-_c06543_08.jpg

Луис Керол – Алиса за малишане (Џон Тенијел, 1890.); Британска библиотека; фото: Википедија

Иако се данас најчешће користи у контекстима везаним за „Алису у земљи чуда“, подаци о Чеширској мачки која се церека много су старији од књиге.

Верује се Керол инспирацију за име и израз Чеширске мачке пронашао у изрезбареној мачки у камену из 16. века, на западној страни торња цркве Светог Вилфрида у селу Грапенхол у Чеширу. Сам Керол је у својим мемоарима написао да је „видео чеширску мачку са огромним осмехом урезану у зид на Бримстејџу. 

Постоје бројне теорије о пореклу израза „цери се као Чеширска мачка“ у енглеској историји. Могуће порекло фразе је оно које фаворизују људи из Чешира, округа у Енглеској који се може похвалити бројним фармама млека – па се мачке цере због обиља млека и кајмака.

Према Бреверовом речнику из 1870. године, фраза никада није на задовољавајући начин објашњена, али се зна да је сир који се некад продавао у Чеширу био обликован као мачка која је изгледала као да се цери. Сир је сечен са репа, тако да је последњи поједен део била глава насмејане мачке.

Прво познато појављивање овог израза у литератури је из 18. век, у Класичном речнику вулгарног језика Франсиса Грозеа.

Далибор Дрекић

Сродни чланци:

Прве речи које је човек упутио жени
Скривене поруке у романима Дена Брауна
Како у Немачкој пишу и читају уназад
Федерико Гарсија Лорка и читање уназад
Култ Црне Мадоне и витезови Темплари
Дантеови палиндроми у Божанственој комедији
Чудесни свет Луиса Керола
Алисин Свет иза огледала
Алисин Свет чудеса

Реклама

Наше објаве можете пратити на страници Palindromary и на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X, Линкедин, и фејсбук страницама Краткословље и Свет палиндрома

Поделите


Реклама

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Discover more from РАСЕН

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading