Абуказемов шаљиви календар

ПОДЕЛИТЕ
Абуказемов шаљиви календар био је илустровани хумористичко-сатирични лист који je 1878. године у Новом Саду покренуо Илија Огњановић Абуказем, један од најбољих сарадника и ученика Јована Јовановића Змаја.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abukazemov_saljivi_kalendar_-_1881_-_Saljive_ilustracije_2.jpg

Абуказемов шаљиви календар; фото: Википедија

Абуказемов шаљиви календар је био пародија тзв. прогностикона, популарних штампаних предвиђања „звездара“ или астролога. Шаљиви календари имали су узор у Раблеовим сличним „предвиђањима“, али и у Стеријином Винка Лозића шаљивом календару.

У оваквим публикацијама дају се прогнозе за сваки дан, овога пута у шаљиво-сатиричном тону са алузијама на актуелна друштвена и политичка дешавања.

Аутор шаљивих илистрација и карикатура био је Миливој Мауковић.

Први део календара су чинила углавном шаљива предвиђања за сваки дан у месецу. На пример, за 22. јануар 1878. се „предвиђа“ следеће: „Неки издавач српских књига моли своје дужнике, да му од дуга бар толико пошљу да може купити пиштољ да се убије.

Други део доносио је хумореске, шаљиве песме, карикатуре, „приповетчице“. Међу кратким прозним облицима су и питалице: „Ко је најскромнији? Бивши Текелијанци, јер неће да се уписују у Матицу, која им је дала штипендије, јер би се онда изједначили са члановима Матице, својим добротворима, а то им скромност забрањује.

Календар је објављивао и „истините догађаје“, шаљиве некрологе, пародије народних пословица и др.

Јован Јовановић Змај је објављивао шаљиве и сатиричне песме, као што су: Ода празној кеси и Ода батини или Грађа за буквар нашој драгој дечици да боље науче мађарски, што је потписано псеудонимом „Комарац“.

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у свом фонду има свеске објављене 1878. и 1881. године.

извор: Википедија

Др Илија Огњановић Абуказем (Нови Сад, 1845 — Будимпешта, 1900) био је српски лекар, књижевник, хумориста и уредник часописа.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Ilija_Ognjanovi%C4%87.pdf

Илија Огњановић Абуказем (colored); фото: Википедија

Објављивао је приповетке у Даници и Змају и за друге Змајеве листове – Жижу и Стармали. У периоду од 1874. до 1892. уређивао је Јавор, часопис за забаву, науку и књижевност. Аутор је више хумористичко-сатиричних дела попут Абуказемовог шаљивог календара (1878. и 1881), Веселих приповетки (1880) и Шале и сатире (1882). Говорило се у његово време: оно што је Змај био у поезији то је Абуказем у прози. Његови бољи хумористички чланци су вредели као и добри политички. Његов хумор је био силан, једар, неусиљен, ведар, и од необичног утиска; његова сатира оштра ко сабља, од које су народни непријатељи имали разлога да презају.

Украс 1

Сродни чланци:

Први забрањени српски сатирични часопис „Јужне пчеле“ 1852.
Краљица Наталија писала афоризме, а Милош Обреновић наручивао карикатуре
Каламбури и загонетке чика Јове Змаја
Каламбури и сатирични епиграми Лазе Костића
О љубопитљивости и питољубивости
О друштву и људима који немају ни снаге ни храбрости
Како разликовати волове од посланика – сатира 19. века
Станислав Винавер – Сатира у сукобу између традиционалног и модерног

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.