Прва фотографија на којој се види човек (1838.)


Најстарију познату фотографију на којој је ухваћен човек, снимио је у Паризу, 1838. године Луј Дагер (Louis Daguerre). Желећи да овековечи тренутак, Дагер је, највероватније несвесно, успешно фотографисао прво људско биће, које на слици у доњем левом углу, гланца ципеле код уличног чистача.

Луј Дагер, Темпле булевар – прва фотографија на којој је усликан човек (1838)

Дагеру је требало читавих седам минута времена да успостави одговарајућу експозицију, и иако је улица била испуњена саобраћајем и пешацима, на коначној фотографији она изгледа празна. Захваљујући предугој експозицији, објектив није био у стању да забележи објекте и људе у покрету. Изузетак је човек у углу, који је мировао довољно дуго, омогућивши објективу да га успешно фотографише.

“Ухватио сам светлост. Успорио сам јој лет!” – Луј Дагер

Особа која чисти ципеле је такође видљива, али тешко уочљива. Раније, а и данас, постоје мишљења по којима се овде заправо не ради о чистачу ципела, него о пумпи за воду поред које је мистериозни човек застао на тренутак.

Као и свака друга изданица дагеротипије – прве званичне фотографске технике, и ова фотографија је тзв. “огледало слика” (mirror image), где је реални поглед фотографа потпуно обрнут у односу на завршни снимак. Ово би био приказ из Дагерове тачке гледишта:

До 1853. године, улица коју видите је носила назив Боулевард ду Темпле, али су је житељи често називали и Boulevard du Crime (Булевар криминала), услед честих крими-мелодрама које су се играле у позориштима овога краја. Након ове године, улица, као и већи део града Париза, рестаурирани су у новом модернијем духу, где су архаични хаустори и боемске четврти, уступиле своје место парковима и широким платоима.

Оригинална фотографија величине је 16.50cm x 21.50cm.

извор: Доколица

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.