Средњовековни град Солотник

ПОДЕЛИТЕ

Веома мали број људи је чуо за Солотник, још мање га је видело… Солотник је на висини до 900 метара, налази се између Таре и Поникава, на Шанику који је географски део Поникава

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA#/media/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Tvr%C4%91ava_Solotnik_026.jpg

Солотник; фото: Wikipedija

У Србији не постоји страшније и одбојније место од Солотника.

Солотник (Кулина или Кулинград) је утврђење код села Солотуше, удаљено 10km јужно од Бајине Баште на обронцима Таре. Смештено је на каменој узвишици која се стрмо спушта у Солотушку реку, тако да му је са севера, запада и истока немогуће прићи и једини могућ прилаз се налази на југу односно југоистоку.

Утврђење се не помиње у историјским изворима због чега га је немогуће прецизније датирати, али је извесно да је подигнуто у средњем веку (XIII или 14. веку) да би осигуравало пут који је повезивао Ужице (Ужички Град) и Вишеград, али у његовој непосредној околини има остатака насеља из доба Келта и Римљана, што би могло указивати на континуитет утврђења на овом простору. Данас је махом у рушевинама, од којих се одржао бедем правоугаоне основе са остатком улаза, а на целом простору за сада нису извођена археолошка истраживања.

Солотник има основу неправилног четвороугла приближних димензија 26m x 20m са бедемима дебљине од 1m до 2m, а сама утврда је заштићена сувим шанцем. У њега се улази преко мостића који води до улазне полигоналне куле која је висока 12m. На другом (североисточном) крају утврђења се налази четворострани Донжон. У унутрашњости се налази омањи двор/касарна у чијем је подруму смештена цистерна за воду.

Данас су од Солотника остале махом само рушевине. Улазна кула је срушена пред Други светски рат, тако да од ње данас скоро и да нема остатака. Још увек се држи бедем у висини од око 7m на месту четвоространог Донжона који се налазио у североисточном углу утврде на који се надовезују много нижи остаци бедема у висини од око 3m. У самој унутрашњости града назиру се остаци вишеспратних зграда и цистерне за воду.

Украс 1

Помиње се да су га основали стари Келти пре доласка Срба. Ово место има типичан амбијент паганских некропола! Солотник делује више пагански него Средњевековни српски град!

Солотник

Солотник

Како до Солитника

За оне који не познају ове крајеве треба много распитивати, треба питати много људи ако желите да видите Солотник!

Од Бајине Баште према Ужицу, долазите у село Пилица одакле скрећете у село Солотуша, асфалтним путем. Затим распитивати. Из села Солотуша треба се попети на врх, на Пеарски превој где имате широк макадамски пут, а затим на првом скретању десно два километра ка Солотнику.

Извор: Википедија

Сродни чланци:

Новооткривена средњовековна црква на Венчацу
Код Куршумлије откривени остаци пет старих градова
На Руднику откривен вински подрум из средњег века
У Пироту ископавају зидине древног римског града
Пиротски град – задужбина кнеза Лазара или велможе Момчила
Ад Октавум – Треће велико утврђење у Београду
Висућ град код Дрвара
Хиландарске метохије у Струмској области од XII до XIV века

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


3 Responses

 1. Иван каже:

  – Помиње се да су га (Солотник) основали стари Келти пре доласка Срба. Ово место има типичан амбијент паганских некропола! Солотник делује више пагански него Средњевековни српски град!

  Где се то помиње да су тврђаву која је извесно подигнута око ХIV века (да би се осигурао пут између Ужица и Вишеграда) подигли стари Келти пре доласка Срба? На које историјске изворе се позивате?

  Солотник је био утврђење величине око 20х20 метара – не „Средњевековни српски град“! Јасно се виде остаци четворостране куле, и остаци касарне у чијем је подруму била смештена импровизована цистерна за воду. С тим у вези, на питање „којем не можете да се отмете“: (Ко је овде живео и како је живео? Какав је то живот на литици. Да ли су деца трчкарала по дворишту?)…

  Нису деца трчкарала по дворишту, ни играла се по литицама! Утврђења се и граде баш тако да им је тешко прићи! И на приложеном делу топографске карте 1:50.000 (Ужице ТК 50-528-1) видљиво је да му се може прићи само из правца југоистока. Додуше, није баш тако драматично и стравично како сте представили, али чињеница је да се Солотнику може прићи само пешке, и да се треба помучити.

 2. Стана каже:

  Тврђава јесте изграђена на неприступачном месту, али овај чланак као да жели да отера људе одатле, уместо да их привуче да виде.
  Тврђаву је лако посетити без икакве опреме и искуства – ево га видео снимак који су начинила два обична момка:

  • dalibordr каже:

   Хвала вам. Уврстићемо снимак. Не трудимо се ни да привучемо, ни да одбијемо посетиоце. То није наш задатак. Нисмо ни туристичка агенција, ни део општинске администрације. Ми преносимо виђења оних који су тврђаву посетили, а свима који се заинтересују увек је отворена могућност да траже даље или оду и сами се увере или разувере.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.