Код Куршумлије откривени остаци пет старих градова

ПОДЕЛИТЕ
Тим археолога Народног музеја Топлице из Прокупља и Народног музеја из Београда на потезу од Куршумлије до Луковске бање открио је остатке пет великих рановизантијских градова.
Куршумлија

Касноантичка базилика у Куршумлији; фото: Википедија/Ђине

Археолошкиња Народног музеја Топлице из Прокупља Јулка Кузмановић Цветковић рекла је да су археолози протеклих дана дошли до изузетних резултата, који би могли да промене досадашњу историјску слику куршумлијског краја – пронашли су остатке пет великих рановизантијских градова који се налазе у кругу од свега 20 километра, на планинским узвишењима на потезу од Куршумлије до Луковске бање.

„Невероватан сјај ових простора је просто потамнео. У једном малом окружењу, од око 20 километра у круг је пет великих тврђава, пет Јерининих градова. Знамо да Јерина није стигла све да их сагради, али се тако зову“, рекла је она агенцији Бета.

Јулка Кузмановић Цветковић је додала да треба открити зашто је сазидано толико утврђених градова, на малом простору.

На подручју Куршумлије ово су прва опсежна истраживања археолога. Археолози су евидентирали 140 локалитета, из различитих временских епоха.

Археолог из Народног музеја Београд, Емина Зечевић, рекла је да највећи број локалитета припада средњем веку, а мањи број су праисторијски и антички локалитети.

Зечевићева је рекла да за многе од њих готово нико до сада није знао, а да су истраживања започета трагом белешки путописаца из 19. века.

„Пошли смо трагајући за потврдом тих података. Можемо сада да изађемо на све те локалитете, да их евидентирано и документујемо, да узмемо координате, а то је и најважније, јер то до сада није могло бити због недостатка савремене опреме“, рекла је Емина Зечевић.

Археолози кажу да новооткривени средњовековни градови, али и друге локације, захтевају археолошка ископавања, како би се дошло до прецизнијих података и потврда да ли је реч о вишеслојним локалитетима са фазама из старијих епоха. Они оцењују да детаљнија истраживања ових градова могу донети неочекиване резултате.

Кампања „Археолошко наслеђе Куршумлије“ спроводи се сваке јесени, већ четврту годину а наставиће се и идуће године. Истраживања финансирају Министарство културе и информисања Србије и Туристичко предузеће „Планика“ из Куршумлије.

извор: Бета

Сродни чланци:

Новооткривена средњовековна црква на Венчацу
На Руднику откривен вински подрум из средњег века
У Пироту ископавају зидине древног римског града
Средњовековни град Солотник
Пиротски град – задужбина кнеза Лазара или велможе Момчила
Ад Октавум – Треће велико утврђење у Београду
Висућ град код Дрвара
Хиландарске метохије у Струмској области од XII до XIV века

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље.

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.