Изронили стећци из Јабланичког језера потопљени 1953. године


Испуштањем воде из вјештачке акумулације Јабланичког језера изронили су и стећци, камени спавачи средњовјековља, који су потопљени 1953. године настанком језера.

Испуштањем воде на копну су остала два стећка на локалитету Гостиновац у близини Рибићког моста. Терен на којем се налазе стећци територијално припада општини Јабланица, а оба стећка су врло добро и прецизно урађена на чему би могли позавидити и данашњи каменоклесари.

На једном стећку су видљиви трагови умјетности тј. украшен је геометријским и биљним мотивима, док на другом стећку нису примјетни никакви трагови. Оба стећка су изграђена с постољем и у облику куће. Не може се са сигурношћу тврдити и закључити да ли се ту некад налазило више стећака.

Пошто се налазе на врло стрмом терену постоји могућност да су се одронили и отиснули према кориту Неретве.

Стећци су средњовјековни камени надгробни споменици, настајали су од 12. до средине 15. вијека. На различитим дијеловима у Босни и Херцеговини за стећке се користе различити називи као што су машет, билиг, ками, кућа, зламење, каурско гробље, дивовско камење, сватовско гробље и сл.

На четвртој сједници Општинског вијећа Јабланица одржаној прије три дана покренуте су иницијативе за измјештање два стећка с већ наведеног локалитета, а стећци би требали бити премјештени у Јабланицу.

Одмах након покретања иницијативе остварени су контакти с Комисијом за очување националних споменика БиХ, чији су представници обишли наведени локалитет и дали сагласност за дислокацију стећака.

Стећци су измјештени с наведеног локалитета, а испод наведених стећака су пронађени скелети који ће наредних дана бити анализирани.

Извор: klix.ba

ПОДЕЛИТЕ

3 Responses

  1. Vesna каже:

    ,,Одмах након покретања иницијативе остварени су контакти с Комисијом за очување националних споменика (БиХ???!!!), чији су представници обишли наведени локалитет и дали сагласност за ,,дислокацију“ стећака.
    Какве везе муслимани имају са овим? Срби изгледа немају права ни на шта …

  2. ljilja каже:

    Sakriće dokaze, ili će završiti u nekom britanskom muzeju, a onda će oni odredjivati „istoriju“ našeg naroda, što smo već doživeli u bliskoj prošlosti. Struka treba to da podigne na internacionalni nivo, i time spreči ponovnu opstrukciju naše stvarne istorije…

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.