Они су се бичевали за веру – Флагеланти у српским земљама

ПОДЕЛИТЕ
Флагеланти или бичеваоци су били вјерски покрет који се појавио у 13. и 14. вијеку у средњовијековној Европи. Познати су били по томе што су се јавно бичевали, тако показујући своју оданост вјери. Овај покрет, који бисмо могли назвати и сектом, дошао је и до српских земаља.
Франциско де Гоја - Поворка флагеланата, Флагеланти

Франциско де Гоја – Поворка флагеланата (1808/1812); фото: Википедија

Пошто је овај покрет био везан за Католичку цркву, флагеланте налазимо у приморју гдје је био јак католички утицај. Најпознатија флагелантска братовштина је 1298. основана у Котору. Звала се братовштина св. Крста.

Братовштини су могли приступити и племићи и обичан народ, у почетку само мушкарци, а касније и жене. 1372. братовштина је основала и болницу, као и склониште за сиромашне. На челу се налазио магистар заједно са управним одбором чији су чланови били угледни грађани Котора.

Често се дешавало да се на челу братовштине нађу Словени тј. Срби. Рецимо, 1432. магистар је био извјесни Пирко Остојица.

У почетку је братовштина имала око 150 чланова. Которска братовштина је нарочито поштовала крст, слично као и други флагеланти. Међутим, како је вријеме пролазило, и сама пракса бичевања је постајала све мање заступљена, а до 15. вијека је постала права ријеткост у Котору.

Интересантно је и то да је братовштина 1430. дала земљу и виноград тројици Которана у замјену за то да се ови подреде правилима братовштине у погледу бичевања.

Извор: Историја Срба

Сродни чланци:

Темпларски крст на цркви у Сремској Митровици
Крсташке пљачке Цариграда
Ђорђе Драгишић: Србин који је предложио реформу календара 70 година пре папе Гргура
Кавад – Култура одевања у средњовековној Србији
Локрумски фалсификати – Кривотворење повеља српских владара
Нико у средњовековној Србији није изгубио живот због верских убеђења

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


1 Response

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.