Учитељ “библиомобилом“ доноси радост деци у забаченим селима

ПОДЕЛИТЕ
Пензионисани италијански учитељ Антонио Ла Кава своју љубав према књизи и читању наставио је да шири и након 42 године рада са децом. Од старе веспе направио је покретну библиотеку, Библиомобил који садржи око 1.200 књига, и од 2003. године обилази забачена италијанска села.
Библиомобил

Библиомобил

Антонио Ла Кава је учитељ у пензији који већ 18 година путује по југу Италије са аутомобилом прилагођеним за библиотеку, да шири културу читања и књиге.

Сваке недеље, он пређе 500 километара сиромашне области Басиликата на југу Италије. Када деца зачују звук сирене која најављује долазак “Библиомобила” сјате се око Антониа са радошћу какву обично испољавају због камиона са сладоледом.

Како објашњава Ла Кава, искуство из образовног система уверило га је да постоји бољи начин да се деца науче да воле књиге.

“Незаинтересованост за читање обично почиње у школама где се деца уводе у свет књига са недовољно љубави.

Читање треба да буде уживање а не дужност.”

Руту библиомобила чине организована стајалишта, чији је распоред доступан на www.ilbibliomotocarro.com, као и импровизована изненађења.

Антонио своју мисију спроводи без икакве надокнаде, из жеље да малишанима у забаченим крајевима пружи прилику да заволе читање.

Антонио Ла Кава не само да путује кроз мале градове са својом збирком књига, већ се често ставља на располагање за састанке и радионице са школама и другим институцијама.

Извори: detinjarije, cocottes

Сродни чланци:

Жан Жијоно – Човек који је садио дрвеће
Екранизације „Малог принца“ Антоана де Сент-Егзиперија
Писмо Чехова: Ових 9 особина чине културне људе
Учитељ својим “библиомобилом“ доноси радост деци у забаченим селима
Мика Антић – Рецепт за срећан живот
Одговор поглавице Сенека Индијанаца влади САД: „Прихватите нашу веру!“
Волите своју осамљеност (Р. М. Рилке)
Цртани филмови некад и сад
Мандала – Музика сунчевог система
Алберт Ајнштајн открио кафану и Србе као генијалан народ

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.