Пафлагонски или малоазијски Венети

ПОДЕЛИТЕ
Енети, такође Генети, Венети (стар. грч. γιενετοι, γενετοι, латински: Eneti, Heneti, Enete) су били древни народ у Малој Азији, вероватно трачког порекла. Насељавали су област близу Пафлагоније, коју помињу Хомер и Страбон.
Троја,

Пад Троје (Јохан Георг Траутман, 1713–1769); фото: Википедија

Хомерова Илијада (око 850. пре Христа).

У II књизи Илијаде Хомер каже да су ενετοι (Енети) насељавали Пафлагонију на јужној обали Црног мора, западно од Понта, у време Тројанског рата (око 1200. пре Христа). Пафлагонци су уврштени међу савезнике Тројанаца у рату, у којем су погинули њихов краљ Пилемен и његов син Харпалион:

„Пафлагонима су командовали Пилемани крепки срца из Енета, где су мазге дивљале у стадима. То су били они који су држали Китор и земљу око Сезама, са градовима крај реке Партеније, Кромна, Егијал и узвишени Еритини“

Пилаимена је убио Менелај (Илијада, пето певање). Међутим, касније у Илијади (тринаесто певање) он се помиње међу живима, како оплакује смрт свог сина Арпалиона, којег је убио критски јунак Мирионис, син Молосов. Хомер не помиње Пиламенов родослов, међутим други аутори као његовог оца наводе Висалтиса (Аполодорова библиотека) или Мелија (Dictys Cretensis).

После погибије краља Венети су побегли из Мале Азије заједно са Антенором и младим кнезом Меоније Местлеом. Нову домовину нашли су у данашњој области Венето на северозападу Италије, оснивајући Падову 1183. године.

Страбон

Страбон се бавио проблемом постојања Енета у вези са открићем порекла Венета на Јадрану. Венети су се у његово време сматрали директним потомцима Енета, који су се после пораза Теукријана преселили у Тракију, а затим даље на запад.

Страбон је приметио да је до идентификације Венета са Енетима дошло само због сличности имена. Јадранске Венете сматрао је рођацима Венета из Арморике (Бретање). Он се жалио на недостатак топонима са именом Енети у Малој Азији у своје време и претпостављао је да је део Енета требало да остане у својој домовини и да постане део Кападокијаца

А онда долазе Пафлагонија и Енети. Писци постављају питање кога песник подразумева под „Енетима“, када каже: „А кршевито срце Пилемена водило је Пафлагонце, из земље Енета, одакле потиче раса дивљих мазги; јер у садашње време, кажу, нема Енета да се види у Пафлагонији, иако неки кажу да постоји село на Егијалу десет схоени удаљено од Амастриса. Али Зенодот пише „из Енете“ и каже да Хомер јасно указује на данашњег Амисуса. А други кажу да је племе Енети, граничи са Кападокијцима, извршили су поход са Кимерјанцима, а затим били отерани на Јадранско море. Али оно око чега постоји општа сагласност је да су Енети, којима је припадао Пилемен, били најистакнутије племе Пафлагонаца, и да су, осим тога, ови извршили поход с њим у веома великом броју, али су, изгубивши вођу, након заузимања Троје прешли у Тракију и у својим лутањима отишли ​​у Енетијску земљу, како се она сада зове. Према неким писцима, Антенор и његова деца су учествовали у овом походу и настанили се на удубљењима Јадрана, као што сам споменуо у свом извештају о Италији. Стога је разумно претпоставити да су управо због тога Енети нестали. и не виде се у Пафлагонији. 

Мала Азија, Антика

Мапа Мале Азије у антици са римским провинцијама (Фридрих Вилхелм Пуцгер, 1901.); фото: Википедија

Тит Ливије и Зенодот Ефески

Тит Ливије и Зенодот Ефески су споменули да су потомци Енета из Пафлагоније Венети са Јадрана. Римска легенда о пресељавању Венета из Троје настала је сличношћу грчког звучања имена.

Упркос одсуству археолошких доказа и јасних лингвистичких доказа, у савременој научној и квазинаучној литератури, Енети се често помињу када покушавају да докажу малоазијско порекло не само Јадранских, већ чак и Венета из источне Европе.

Далибор Дрекић

Литература:

Хомер, Илијада;  Књига II: 852
Страбон, Књига 12.3: 8; Књига 12.3: 25; Књига 4, 5: 1
Аполодор, Хронике
Вергилије , Енеида , књига I, ред 43
Dictys Cretensis, from The Trojan War. Indiana University Press. 1966.

Извор: Википедија

Сродне објаве:

Да ли је венетска култура = српска култура?
Срби су писали палиндроме и анаграме од VI века пре Христа
Словенски натпис на венетској урни са севера Италије
Обострано читање венетског писма на Бронзаним чашама
Венетско-словенски анаграми у темељима римске државе
Ђанкарло Томацоли Тицијано: Срби су староседеоци, а не дошљаци на Балкан!
Најстарији налаз повезане књиге од злата на етрурском језику
Српска визуелна поезија на венетском натпису из 6. века пре нове ере
Бронзана сфинга из античке Потаисе (Патависе) у Дакији

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.