Венетско-словенски анаграми у темељима римске државе

ПОДЕЛИТЕ
На основу атестинских таблица из предримскога периода нађених на локалитету Есте, југозападно од Падове у Италији, словеначки лингвиста и венетолог академик Матеј Бор открио је словна правила венетског писма и граматике.
Храм

Венетско-словенски анаграми у темељима римске државе; фото: pixabay/Erosartvideos

Матеј Бор је у написима пронашао мноштво анаграма и палиндрома које су Венети често употребљавали због тога што им се због могућности двоструког читања придавала магична моћ, али и зато што су представљали облик скривеног писања. 

И балкански и италски Венети често су користили анаграме и палиндроме и из обичне забаве, што потврђују записи без религијског или магијског садржаја, нађени на предметима из свакодневног живота (посуђе, алати и сл.).

1. Натпис са таблице ЕС 27 пронађен у једном венетском гробу: „В дан донасто… Рејтијаи“ („Данас (дарове) доносим Рејтији“ – божанство у Рејтији, где је натпис положен у гроб) могуће је читати и као „Вдан до нас то… реи ти јај“ („Сада од нас ту у рај ти пођи“).

2. На једном пирамидалном надгробном споменику пише: „Јего рајтевиој лор.“ („Њега витештва, [водитељства], жара.“), чији анаграм има сасвим другачији смисао: „Јего раи те вијој лор“ („Њега к рају сада води душа.“).

А. Хорак наводи да етрурски господари углавном нису знали да читају и пишу, због чега су својим словенским робовима поверавали одређене писарске послове, а Венети су путем скривеног писања остављали различите поруке.

Далибор Дрекић

Сродни чланци:

Срби од давнина на Балкану – И богови су говорили српски
Ђанкарло Томацоли Тицијано: Срби су староседеоци, а не дошљаци на Балкан!
Да ли је венетска култура = српска култура?
Пафлагонски или малоазијски Венети
Срби су писали палиндроме и анаграме од VI века пре Христа
Најстарији налаз повезане књиге од злата на етрурском језику
Српска визуелна поезија на венетском натпису из 6. века пре нове ере
Словенски натпис на венетској урни са севера Италије
Обострано читање венетског писма на Бронзаним чашама
Бронзана сфинга из античке Потаисе (Патависе) у Дакији
Српска реч Абракадабра
Венетска жртвена посуда са старим српским натписом
Јадрански Венети
Венетска теорија о пореклу Словенаца
О расенском писму

Наше објаве можете пратити на страници Palindromary и на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X, Линкедин, и фејсбук страницама Краткословље и Свет палиндрома

Поделите


3 Responses

 1. Niкола каже:

  Етрурски господари морали су користити Азбуку, бројеве и рачун. Иначе како би господарили. Ако би робови његовали писменост, ко би радио за господу. То би била мала примјетба.

  • Хорак, Бор и други научници тврде да су развијену цивилизацију Етрураца напала и поробила италска племена са југа, која нису била на тако високом степену развијености. Због тога су од Етрураца преузимала цивилизацијске тековине, од митологије, преко лексике, писма…

   • Niкола каже:

    Чини ми се могућим да су Расени и Рајети (Рајићи) отселили у Лику, Босну и Рашку. Мноштво презимена Рашковићи…Рашић и Рајић…Рајковић, можда упућују на то. Нисам стручан али…

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.