Откривене посуде древних Аријеваца

ПОДЕЛИТЕ
Археолози су у Акмолинској области у Казахстану пронашли древне посуде са свастикама, симболично представом сунца и страна свијета који је карактеристичан за андроновску културу Аријеваца. 

Андроновска култура је заједнички назив за групу блиских археолошких култура бронзаног доба током 2000-1400. г. прије нове ере, обухватајући простор западног Сибира, западни дио централне Азије и простор јужног Урала.

До јединственог открића археолози су дошли током ископавања у близини сеоског гробља (село Кенеткољ) у Акмолинској области. Како је пренио часопис “Экспресс-К“, научници су открили неколико посуда са знаком свастике, које су највјероватније припадале древним Аријевцима.

Према ријечима вишег истраживача у Центру за заштиту културне баштине Серика Искакова, на дубини од 45 центиметара пронађени су фрагменти три посуде на којима се налази орнамент симболичне представе сунца и страна свијета који је карактеристичан за андроновску културу Аријеваца.

Он је појаснио да је овај симбол познат као свастика био злоупотребљен од стране идеолога фашистичког покрета. Међутим, овај симбол је много старији и сеже у далеку прошлост, а можемо га видјети код многих древних народа широм свијета. Неки од њих користе ову симболику до данашњег дана.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indo-Iranian_origins.png

Претпостављена индоиранска андроновска култура и претпостављена индоаријевска даља миграција у Индију јужно од ње су културе које су резултирале; фото: Википедија

Андроновска култура или култура Андроново је заједнички назив за групу блиских археолошких култура бронзаног доба током 2000-1400. г. прије нове ере (датирање се може незнатно разликовати према различитим изворима), обухватајући простор западног Сибира, западни дио централне Азије и простор јужног Урала.

Названа је по селу Андронову у долини ријеке Јенисеј, гдје је 1914. године пронађено неколико гробова са скелетима и богато украшеном керамиком.

Приредила: Сања Бајић

Извор: dostoyanieplaneti.ru

Сродни чланци:

Хигсов бизон: Решена мистерија древних пећинских цртежа
У Индији пронађени трагови изгубљене цивилизације
На Хималајима пронађене фигуре непознате цивилизације
Превод 5.000 година старих госфордових глифова пронађених у Аустралији
У Русији пронађена фигурина венере из леденог доба
Касноантички мозаик пронађен на Кипру
Пронађен код стар 8.000 година на фигуринама из Белице
Пронађена етрурска стела са ретким натписом

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.