Хигсов бизон: Решена мистерија древних пећинских цртежа

ПОДЕЛИТЕ
Научници су саопштили да су открили порекло европских бизона и на тај начин решили загонетку праисторијске пећинске уметности.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bisonte_de_Altamira.jpg

Бизон из Алтамире: фото: Википедија

Европски бизони први пут су се појавили наизглед ниоткуда пре око 12.000 година и разликују се од америчких.

Претходна генетска анализа указала је на могућност да обе врсте потичу од степских бизона, врсте која је лутала Евроазијом и Северном Америком пре него што је изумрла пре око 9.000 година.

Анализом узорка ДНК узетих са остатака древног бизона истраживачи су открили до сада непознате врсте које су се појавиле укрштањем мужјака степског бизона са женком дивљег говеда, истребљеном врстом чији је потомак домаће говедо, пре најмање 120.000 година.

Реклама

„Неочекивано је да таква хибридизација може да доведе до нове врсте која се такмичи са обе врсте предака, вероватно бољим прилагођавањем променама животне средине у то доба“, рекла је истраживачица на Универзитету у Аделејду у Аустралији Џулијен Соубријер. Хибридна врста је на послетку еволуирала у европског бизона, закључили су научници.

Попуњавање празнине у еволутивној историји европског бизона омогућило је одговор на питање зашто су древни људи сликали две различите врсте бизона на зидовима пећина у Европи.

Ловци у каменом добу сликали су најпре дугороге степске бизоне, а затим краткороги облик европског бизона, који је у Европи десетинама хиљада година.

Две врсте доминирале су у различитим раздобљима у зависности од климе. Данас су бизони углавном присутни у Пољској, где су почетком 20. века сачувани од истребљења.

извор: Бета

Сродни чланци:

Пронађен древни римски брош који садржи “фасцинантан“ палиндром
У Индији пронађени трагови изгубљене цивилизације
На Хималајима пронађене фигуре непознате цивилизације
Превод 5.000 година старих госфордових глифова пронађених у Аустралији
У Русији пронађена фигурина венере из леденог доба
Касноантички мозаик пронађен на Кипру
Пронађен код стар 8.000 година на фигуринама из Белице
Пронађена етрурска стела са ретким натписом

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Реклама

1 Response

  1. Милорад каже:

    МНОГО ИНТЕРЕСНТНА ПРЕДАВАЊА о Д.Н.К. … И…., од овог ,,Дечка“ : ,, https://www.youtube.com/watch?v=Fw9qIuTjr-Y&t=2888s. Његова проучавања не подржавају старост о стварању света више од 8-9 хиљада година, а камоли од 120 000.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Discover more from РАСЕН

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading