Годишњица бомбардовања кинеске амбасаде у Београду

ПОДЕЛИТЕ

7. маја 1999. године у 23:45 часова бомбардер Б-2 који је полетео из САД лансирао је пет бомби типа JDAM директно погодивши Амбасаду Народне Републике Кине у улици Трешњиног цвета 3.

Нато бомбардовање, Кинеска амбасада

Кинеска амбасада у Београду након бомбардовања; фото: Википедија/Stuinzuri

На лицу места погинуло је троје кинеских држављана, Шао Јунхуан из новинске агеније Синхуа и Су Сингху и Џу Ји, из дневног листа Гуангминг. Више од двадесет запослених било је повређено, а зграда амбасаде потпуно уништена.

Након ове несреће, Кинеска амбасада је до даљњег користила изнајмљене просторије на више различитих локација.

Кинеска влада је 2004. године потписала споразум са владом Србије и Црне Горе о питању просторија амбасаде, на основу кога је кинеска страна место старе бомбардоване амбасаде као и сва права која је полагала за њено коришћење предала Србији и Црној Гори, која јој за узврат без накнаде обезбедила грађевинско земљиште за изградњу нове зграде. 

Поводом деветогодишњице бомбардовања, 7. маја 2008. године нова кинеска амбасада организовала је церемонију постављања камена темељца, а 15. јула 2010. године  одржала је свечаност завршетка радова нове зграде.

Том приликом је у Србији био Ву Банггуо, тадашњи председник Сталног комитета Националног народног конгреса Кине, који је присуствовао догађају те пресекао врпцу на свечаности.

This slideshow requires JavaScript.

Крајем 2010. године, Градска управа Града Београда срушила је остатке бомбардоване амбасаде, а на том месту поставила спомен плочу.

На месту бомбардоване Амбасаде изграђен је Кинески културни центар, испред кога је постављен споменик Конфучију. Конфучијеву бисту су 17. јуна 2016. године свечано отворили председник Србије Томислав Николић и кинески председник Си Ђи Пинг.

Споменик је дар народа Кине грађанима Србије. Откривен је уз поруку да тим спомеником славимо искрено и нераскидиво пријатељство два народа.

 

 

Извор: Википедија

Сродни чланци:

Ноам Чомски: 10 стратегија медијске манипулације
Азбука сатанизације Срба – Изјаве мржње које не смемо заборавити
Ноам Чомски: Циљеви и утицај америчке пропаганде – ратови и страх
Не знам, никада нисмо ратовали против Руса
Девет жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
Четири бомбардовања Београда у 20. веку (14+41+44=99)
Милан Кундера о бомбардовању српских градова 1999.
Пут понижења и увреда – Евроатлантски окултизам
Косово је духовна ствар, а духовне ствари сметају – Франц Вебер
Енрико Јосиф о Србима: У свету не постоји народ који је трпељивији и братољубивији са свима
Француски мајор који је успео да одложи НАТО бомбардовање
Медијске слободе по НАТО стандардима

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.