Српско чојство: Војвода Петар Бојовић

ПОДЕЛИТЕ
Ваше је само ово: војник на војника, ратник на ратника! Све што је преко тога, није од Бога! Ако ли неко од вас – не дао Бог – прекрши овај завет светих ратника српских, кунем му се, биће избрисан из књиге живота, како на овоме, тако и на ономе свету!
Први светски рат

Српска војска у борбама код Шапца 14. новембра 1914. поражава Аустроугаре

Откада је као момче закорачио изван родних Мишевића код Пријепоља, преко војне школе до командних позиција у српској војсци, војвода Петар Бојовић свагда је био први. Истакао се командујући у Балканским ратовима 1912–1913, а 1916–1918. обављао је дужност начелника штаба Врховне команде српске војске. Војвода Бојовић неговао је култ српског ратника и светлог оружја, истицао је јунаштво колико и чојство. Његов лик светлео је као узоран и у драматичним моментима 1941. Завршио је живот недостојно у дарованој слободи 1945, када га је група обесних младића блиских власти претукла.

У предвечерје пробоја Солунског фронта војвода Бојовић је постављен за команданта обновљене Прве армије, на чијем је челу септембра 1918. повео победоносни јуриш у Отаџбину. Уочи најкрвавијих окршаја обратио се војницима:

И, ево, војници, соколови моји, ратници моји!

Куцнуо је час да кренемо у пробој и да ослободимо напаћену, понижену и ојађену Србију – Отаџбину нашу!

Молим вас и заклињем живим Богом, Господом наших предака, да осветлате образ светлих ратника српских!

Ако су ваше мајке уцвељене; ако су ваше сестре обешчашћене; ако су ваше љубе осрамоћене; ако су ваши очеви осакаћени; ако су ваша браћа на крсту разапета; ако су ваша деца као оне сиротице у гори што пиште и лелечу, немојте, кад све то будете видели, дозволити да вас мржња и освета у злочин одведу! Немојте се светити њиховој нејачи, немојте искаљивати бес на њиховим женама, немојте убијати децу њихову, јер то није завет ваших дедова, нити се може једно зло другим злом да савлада!

Ваше је само ово: војник на војника, ратник на ратника! Све што је преко тога, није од Бога! Ако ли неко од вас – не дао Бог – прекрши овај завет светих ратника српских, кунем му се, биће избрисан из књиге живота, како на овоме, тако и на ономе свету!

Украс 1

Аутор: Немања Девић

Извор: Српски Академски Круг

Сродни чланци:

Споменик палим српским поштарима у селу Добровени у Македонији
Стање српских војничких гробља у Македонији
Прича о мајци која је чекала сина да се врати с Кајмакчалана
Арчибалд Рајс: Страдање града Битоља
Писмо српског ратника 1915: „Ко да смо се ми Срби у Бога сас камење гађали“
Иван Соловјев – аманет који не смемо заборавити!
Ридова „Земља смрти“ – Лето у Србији 1915.
Србија (Хелен Ли Рид, 1915.)

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


1 Response

  1. 6. мај 2019.

    […] Српско чојство: Војвода Петар Бојовић се појављује прво на […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.