Храбри и срчани српски народ – Фидрих фон Таубе

ПОДЕЛИТЕ
Немачки писац Фридрих Вилхелм фон Таубе, пишући стручну студију о српској храбрости и јунаштву, између осталог каже да овај храбри и срчани народ изгледа као створен за рат… Ништа тако не воле као оружје, којим се марљиво вежбају од раног детињства.
Српска војска у Балканским ратовима

Српска војска у Балканским ратовима

Пошто имају јако и здраво тело, које подноси све неугодности врућину и хладноћу, глад и жеђ, бесане ноћи и дуге сталне маршеве, то овај храбри и срчани народ изгледа као створен за рат.

Цео његов живот је суров, и од живота разнеженије народа разликује се као небо и земља.

Ништа тако не воле као оружје, којим се марљиво вежбају од раног детињства.

Цео народ, оба пола, увек је добро расположен. Најрадије опевају битке и ратнике…

Фридрих Вилхелм фон Таубе

Фридрих Вилхелм фон Таубе (Fridrih Vilhelm fon Taube) рођен  је у Лондону 12. марта 1728, а умро је у Бечу 16. јуна 1778.

У служби аустријског цара добио је задатак да током 1776. и 1777. године пропутује аустријско-турску границу. Док се бавио пословима у Славонији и Срему, прикупљао је информације о овим земљама и народу који ту живи.

Прикупљене информације и своја запажања на лицу мјеста сабрао је и забиљежио у књизи „Историјски и географски опис Краљевине Славоније и Војводства Срема како с обзиром на њихове природне особине тако и на њихово садашње устројство и ново уређење у црквеним, грађанским и војним стварима“, која је први пут објављена у Лајпцигу 1777. године.

Лазо М. Костић, Том 5, „Срби у очима странаца”, књига II (ЗИПС–СРС) Земун, 2000, стр. 307.

Повезани чланци:

Фридрих Вилхелм фон Таубе о Србима у Босни


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.