Венетско-словенски анаграми у темељима римске државе


На основу атестинских таблица из предримскога периода нађених на локалитету Есте, југозападно од Падове у Италији, словеначки лингвиста и венетолог академик Матеј Бор открио је словна правила венетског писма и граматике.

Матеј Бор је у написима пронашао мноштво анаграма и палиндрома које су Венети често употребљавали због тога што им се због могућности двоструког читања придавала магична моћ, али и зато што су представљали облик скривеног писања. 

И балкански и италски Венети често су користили анаграме и палиндроме и из обичне забаве, што потврђују записи без религијског или магијског садржаја, нађени на предметима из свакодневног живота (посуђе, алати и сл.).

1. Натпис са таблице ЕС 27 пронађен у једном венетском гробу: „В дан донасто… Рејтијаи“ („Данас (дарове) доносим Рејтији“ – божанство у Рејтији, где је натпис положен у гроб) могуће је читати и као „Вдан до нас то… реи ти јај“ („Сада од нас ту у рај ти пођи“).

2. На једном пирамидалном надгробном споменику пише: „Јего рајтевиој лор.“ („Њега витештва, [водитељства], жара.“), чији анаграм има сасвим другачији смисао: „Јего раи те вијој лор“ („Њега к рају сада води душа.“).

А. Хорак наводи да етрурски господари углавном нису знали да читају и пишу, због чега су својим словенским робовима поверавали одређене писарске послове, а Венети су путем скривеног писања остављали различите поруке.

Далибор Дрекић

Текстове са темом палиндрома, као и прозна и поетска остварења у овој форми можете читати и на нашој страници Краткословље.

ПОДЕЛИТЕ

3 Responses

 1. Niкола каже:

  Етрурски господари морали су користити Азбуку, бројеве и рачун. Иначе како би господарили. Ако би робови његовали писменост, ко би радио за господу. То би била мала примјетба.

  • Далибор каже:

   Хорак, Бор и други научници тврде да су развијену цивилизацију Етрураца напала и поробила италска племена са југа, која нису била на тако високом степену развијености. Због тога су од Етрураца преузимала цивилизацијске тековине, од митологије, преко лексике, писма…

   • Niкола каже:

    Чини ми се могућим да су Расени и Рајети (Рајићи) отселили у Лику, Босну и Рашку. Мноштво презимена Рашковићи…Рашић и Рајић…Рајковић, можда упућују на то. Нисам стручан али…

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.