Руски научници свемирском технологијом дешифрују старе текстове

ПОДЕЛИТЕ
Стручњаци Института за истраживање свемира Руске академије наука помажу Државном историјском музеју да дешифрује древни глагољски рукопис. Институт је прецизирао да је седам листова из древног глагољског рукописа уткано као уметак са новим садржајем у србски рукопис из 14. вијека. Очекује се да ће његово потпуно ишчитавање постати свјетски догађај.
древни глагољски рукопис, Манускрипт

Рукопис, фото: pixabay

Истраживање јединствених рукописа из фонда Историјског музеја спроводи се помоћу мултиспектралних снимака и оригиналних алгоритама за обраду информација које је развио тим научника из Института за свемирска истраживања РАН.

Рукопис ће бити фотографисан помоћу специјалних камера у различитим дијапазонима – од ултравиолетног до инфрацрвеног. На тај начин се омогућава разликовање ранијих слојева од каснијих, чиме се разјашњавају и услови у којима је глагољски рукопис створен, као и још штошта. Слично, ове камере се користе за изучавање свемира помоћу различитих свемирских технологија.

Институт је прецизирао да је седам листова из древног глагољског рукописа било уметнуто у србски рукопис из 14. вијека. Тај старији текст написан глагољицом, како се наводи, настао је вјероватно у 10 – 11. вијеку у Бугарској а садржи Божићни канон.

Реклама

Будући да је сачувано свега мање од двадесетак ранословенских глагољских споменика, његово потпуно ишчитавање постаће свјетски догађај.

Превела и приредила: Сања Бајић

Извор: Тass.ru

Сродни текстови:

Колико су слични српски и санскрт?
Који језик све позитивне појмове изводи од имена Бога сунца – Ра?
О расенском писму
Келти и Срби – Откуда Келтима српски Луг?
Бранислава Божиновић: Сродност србског и санскртског језика
Ербис – Сибре – или обрнуте српско-хебрејске везе
Сива Жива и Јак-цар у Серберији – Откуд Индија у колективном памћењу Срба?
Зашто (са)чувати азбук(в)у
Свако слово има своје име
Откуд сличност кипарског и иберског писма?
Годишње нестане на десетине језика – да ли је и српски језик угрожен?

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Реклама

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Discover more from РАСЕН

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading