Пословни центар Ушће и медијске слободе

ПОДЕЛИТЕ

НАТО је ову зграду бомбардовао у два наврата: 21. и 27. априла са укупно 12 томахавк ракета. Уништене су просторије „РТВ  Пинк”, „СОС канала” и „ТВ  Кошаве”, емисиона техника „БК  телевизије”, просторије „Радија С” и репетитор на врху зграде. Редакције су биле празне, али је највећи део технике уништен. 

НАТО бомбардовање Пословног центра „Ушће”., 1999

НАТО бомбардовање Пословног центра „Ушће”.априла 1999; фото: Википедија

Пословни центар Ушће у Новом Београду саграђен је 1964. године. Зграда је била висока 103,9 метара (141 метар са антеном) са 23 спрата, 390 канцеларија, 12 кабинета и 20 сала.

Крајем деведесетих година двадесетог века у згради су се налазиле просторије четири телевизијске и четири радио станице, више од 20 предузећа и емисиона техника „БК  телевизије”. 

За време бомбардовања СР Југославије 1999. године, НАТО је ову зграду гађао у два наврата: 21. априла око 3:15 и 27. априла у 1.05. Укупно 12 томахавк ракета је погодило зграду.

У ноћи 21. априла, Центар Ушће је погођен са три крстареће ракете типа Томахавк, после чега је горње спратове захватио пожар који је локализован у јутарњим сатима. Зграда је претрпела велика оштећења, причињена је огромна материјална штета.

Уништене су просторије „РТВ  Пинк”, „СОС канала” и „ТВ  Кошаве” и емисиона техника „БК  телевизије”. и просторије „Радија С”. Редакције су биле празне, али је највећи део технике уништен.  

Пословни Центар Ушће поново је нападнут 27. априла у 1.05 часова, када је срушен репетитор на врху зграде.

Напад на ову зграду изазвао је талас протеста широм света, упркос томе што нико није повређен јер су се напади догађали у раним јутарњим сатима када су канцеларије биле празне.

Пословни центар Ушће

1. ЦК 2, НАТО агресија 3. обнављање 4. Пословни Центар Ушће данас; фото: Википедија

С обзиром на то да је агресија на СР Југославију извршена без одобрења Савета Безбедности Уједињених Нација и супротно свим важећим међународним повељама, а да су притом бомбама и пројектилима уништавана студија цивилних радио-телевизија, зачуђује одсуство реакције свих оних који за себе воле да кажу како су борци за медијске слободе.

Старо и ново Ушће

2002. године започети су обимни радови на оспособљавању и преуређењу зграде које је обавила фирма „Јуропиан констракшн” („European Construction”), ти радови су завршени средином 2005. године

Приликом ових радова зграда је у потпуности осавремењена и прилагођена највишим светским стандардима, зграда је такође добила и два нова спрата који су уједно и најлепши у целој згради.

У непосредном окружењу зграде је 31. марта 2009. године отворен велики трговински центар „Ушће”, површине 130 хиљада м² са четири нивоа изнад земље и два испод, рекламиран као највећи на Балкану.

27. фебруара 2018. године је постављен камен темељац за другу зграду пословног центра „Ушће”.

2020. године је завршена зграда „Пословни центар Ушће 2“. Зграда има 22 спрата.

 

Извор: Википедија

Сродни чланци:

Ноам Чомски: 10 стратегија медијске манипулације
Азбука сатанизације Срба – Изјаве мржње које не смемо заборавити
Ноам Чомски: Циљеви и утицај америчке пропаганде – ратови и страх
Не знам, никада нисмо ратовали против Руса
Девет жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
Четири бомбардовања Београда у 20. веку (14+41+44=99)
Милан Кундера о бомбардовању српских градова 1999.
Пут понижења и увреда – Евроатлантски окултизам
Косово је духовна ствар, а духовне ствари сметају – Франц Вебер
Енрико Јосиф о Србима: У свету не постоји народ који је трпељивији и братољубивији са свима
Француски мајор који је успео да одложи НАТО бомбардовање

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.