Свети београдски мученици Ермил и Стратоник

ПОДЕЛИТЕ
Свети Ермил и Стратоник убрајају се у ред најстаријих по имену познатих хришћанских страдалника у римском граду Сингидунуму (данашњем Београду) у провинцији Горњој Мезији. У теологији није потпуно извесно мишљење да ли су они пострадали као жртве већ у то време започетих сукоба царева Константина Великог и Лицинија.
https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_tomb,_Brestovik#/media/File:Hermylus_and_Stratonicus_at_Belgrade_(Menologion_of_Basil_II).jpg

Приказ утапања Ермила и Стратоника у Менологиону Василија II; фото: Википедија

Свети мученици Ермил и Стратоник, по пореклу Словени, живели су почетком четвртог века за време прогона хришћана од стране цара Ликинија Податке о њима налазимо у из Усуардовом мартирологу из 1521. године, одакле су и ушли у православни синаксар,

Ермил и Стратоник страдали су око 314. или 315. године у време када је у источном делу Римског царства владао цар Лициније (311-324), а на Западу цар Константин Велики (324—337). Њихово страдање хронолошки посматрано, догодило се после проглашења Миланског едикта о слободи хришћанске вере (313. године) .

Свети Ермил је служио као ђакон у Сингидунуму и због вере је допао у затвор. Ругао се паганским боговима, називајући их глувим, немим и слепим идолима. Ухапсио га је, мучио и наводно испитивао сам цар, безуспешно га убеђујући да се одрекне хришћанске вере.

Свети Стратоник је био један од тамничарских стражара и тајни хришћанин. Видевши муке свог пријатеља, није могао да задржи сузе, чиме је открио да је хришћанин и подвргнут је мукама. Обојица су осуђени су на смрт, стављени у исти ковчег и живи бачени у Дунав.

Три дана потом вода је избацила њихова тела на десну обалу Дунава, на 18 стадија низводно од Сингидунума. Хришћани су пронашли њихова тела и свечано их сахранили, а касније је на њиховом гробу саграђен храм њима посвећен.

Ермил је предвидео да ће Ликиније и сам задобити страшне ране јер се клањао идолима уместо Творцу. Његове речи су се обистиниле, јер је Лициније убијен 324. године.

Српска православна црква обележава спомен на Св. Ермила и Стратоника 26. (13) јануара. На икони се сликају заједно како држе крст у руци као знамење патње коју су претрпели.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cammeo_%E2%80%9CTrionfo_di_Licinio%E2%80%9D.jpg

Гема приказује Лицинија са дијадемом, кирасом и војничким огртачем. Цар на квадриги у десној руци држи копље, а у левој глобус; коњи газе шест варвара. Две Крилате Викторије држе узде коња, једна држи трофеј, а друга војни штанд са две бисте. Луна са полумесецом и Сол са круном нуде цару глобусе, док у другој руци држе бакље (308. г.). фото: Википедија

Како су страдали Ермил и Стратоник

Цар Ликиније је покренуо велики прогон хришћана, претражујући и претресајући градове, села и покрајине. Свако ко би пронашао хришћанина и о томе известио цара, добијао би велику награду. Многи су се дали у потрагу, што због награде, а што да би угодили цару.

Једном приликом, док је Ликиније изрицао пресуде, приступио му је војник рекавши да је пронашао хришћанина по имену Ермил, који по хришћанском обичају има ђаконски чин и који „одавно служи Христу а подсмева се нашим боговима и теби, царе, и низашта те не сматра.“

Ликиније је наредио да тог ђакона одмах пронађу и ухвате. Када су га довели, Ермил је цару потврдио и да је хришћанин и да Богу служи као ђакон, а цареву понуду да служи његовим боговима одбио је речима:

„Изгледа ми, царе, да си или глув или безуман. Ја ти рекох да служим Богу невидљивом, а не тим вашим идолима, који су видљиви, али сами нити виде нити знају шта је то ђакон. Обмањујући себе, ти их поштујеш као богове. А они су камење и дрвеће, потпуно мртви и глуви, дела људских руку. Њих треба исмевати, а не клањати им се.“

Цар није могао да отрпи тако слободне Ермилове речи па је наредио да га туку гвозденим шипкама по образима. Изгледало је као да Ермил не осећа бол, напротив, омаловажавао је немоћ мучитеља, а затим је громко повикао цару:

„Ти ћеш задобити безбројне ране и на себи осетити страшну руку Божју, јер служиш глувим и немим боговима. А што је још теже, ти завидиш спасењу других, па и њих силом хоћеш да увучеш у своју погибељ.“

После тих речи цар је наредио да Ермила одведу у тамницу на три дана, надајући се да ће размислити, и предомислити се. На путу до тамнице Ермил је певао у славу Бога, а Господ му је послао Анђела да га теши и крепи.

После три дана цар је поново извео Ермила пред суд, и упитао га да ли се предомислио? Ермил се није поколебао, због чега је опет подвргнут мучењу. Иако су га војници немилосрдно тукли. он је трпео ударце и молио се Богу.

Затим се зачуо глас са неба који је улио Ермилу велику смелост и крепост, а они који су га мучили у страху су попадали на земљу. Иако се и сам уплашио, цар није хтео да позна силу Божју, него је наредио да Ермила опет одведу у тамницу.

У тамници је Ермила чувао стражар Стратоник, који је и сам био потајни хришћанин и Ермилов пријатељ, али се плашио да то призна. Срце му се кидало док га је гледао у мукама.

Сутрадан када је Ермил опет изведен пред суд, појавио се светла лица, весела погледа и са срцем пуним радости. Машући главом и подсмевајући му се, Ликиније га је упитао да ли су га муке и тамница уразумили да се поклони царској заповести и ода поштовање боговима :Ермил му је одлучно одговорио:

– Мени је мрачна тамница издејствовала велику светлост, и сада је моја душа у миру и радости и неисказаној светлости. To ми пружа сигурну наду да ћу добити будућа блага.

Но ја се веома чудим, како се тама што је у теби ни најмање не мења, већ непрестано помрачује очи твоје душе да не би угледале истину. Царе, ти већ имаш моје одговоре, и ништа друго нећеш чути од мене. Чини дакле што хоћеш, и приведи у дело што си намислио.

Ликинија су ове речи разјариле те је наредио да Ермила голог распростру по земљи и бију моткама по стомаку. Затим су му орловским ноктима рашчерупали стомак, да види својим очима своју утробу.

Када је Стратоник видео како Ермила нечовечно муче, није могао да се уздржи и навру му сузе. Неки од присутних одмах су то пријавили цару након чега је и Староник подвргнут испитивању. Он је признао и да је Ермилов пријатељ и да је хришћанин.

Поред тога, идоле је назвао бездушнима, а оне који им се клањају безумнима и прославио јединог Бога. Цар се разбеснео, и наредио да голог Стратоника бију по целом телу моткама.

Стратоник је пријатељу говорио да моли за њега Христа, како би сачувао чврсту и непоколебљиву веру, и био изнад својих мучитеља. Ликинију се подсмевао, и саветовао га да се престане клањати слепим и мртвим кумирима, а да се плаши одмазде истинитог Бога, у чије је руке страшно пасти.

Када је Стратоник изнемогао и ућутао од силних удараца и рана. цар је наредио да их обојицу баце у тамницу. У тамници су се обојица молила Богу за помоћ, а затим су зачули Божји глас где говори:

Трку сте свршили, веру одржали; сада вам је приправљен венац правде, који ћете сутра примити.

Ни сутрадан се  Ермил није поколебао, него је рекао Ликинију:

– Што ти раније рекох, то и сада говорим. Ти ме због тога пеци, сеци, и како хоћеш мучи ме, јер се научих да се не бојим оних који убијају тело а душе не могу убити.

Цар онда нареди да га обесе на дрво и ножевима изрежу његово тело, а затим да га потопе у Дунав. Када су затим довели Стратоника цар га је саветовао да принесе жртву боговима да не би и он пострадао као његов пријатељ. Стратоник је такође одбио да се покори безумној царевој заповести.

Затим је цар пресудио да и Стратоник буде потопљен са Ермилом. Вођени на потопљење, обојица су весело појали у славу Бога. На обали војници су их ставили у мрежу и бацили на дно реке. To би 315 године.

Три дана после њихова су тела испливала на обалу, где су их нашли хришћани и чесно их сахранили у једном гробу на 18 стадија далеко од Београда.

Украс 1

Гробно место Ермила и Стратоника

Према неким претпоставкама двојица београдских мученика сахрањени су у гробовима некрополе откривене на западној страни утврђења Ад Октавум код Вишњице.

Прве податке о овом утврђењу даје писац Јустинијановог времена – Прокопије, који наводи да је на осмој миљи од Сингидунума саграђено утврђење Октавум, који се налази на одлично стратешки изабраном месту.

Ад Октавум је подигнут на самој обали Дунава, у раном средњем веку, за време владавине цара Јустинијана (527.-565.), на месту званом Градина, на око 2 км од села Вишњица.

Ад Октавум – Треће велико утврђење у Београду; фото: Завод за заштиту споменика града Београда

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A0%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D1%83_%D0%91%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%83#/media/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Rimska_grobnica_u_Brestoviku.jpg

Римска гробница у Брестовику: фото: Википедија

Постоји и веровање да је касноантички храм са гробницом у Брестовику код Гроцке припада београдским свецима Ермилу и Стратонику. Писци житија и на грчком и на латинском наводе да су Свети Ермил и Стратоник у Дунав бачени испод Београдске тврђаве, а тела су им испливала 18 стадија низводно, код данашњег Брестовика. Локални хришћани сахранили су их на брегу у озиданој гробници, што такође одговара локалитету у Брестовику. Гробница која је откривена приликом археолошких ископавања 1895. године, састоји се од две просторије у којима се налазе фреске са прехришћанским и ранохришћанским мотивима.

Њихове преподобне главе биле су у цркви Свете Софије, где их је 1200. године видео руски ходочасник Антоније.

Приредио: Далибор Дрекић

извори : Википедија, Пријатељ БожијиПравославна црква у Америци

Литература:

Радомир В.Поповић „Београдски мученици Ермил и Стратоник”. Богословље: Часопис Православног богословског факултета у Београду. 35 (1991)

Радомир В.Поповић „Ранохришћански Светитељи на тлу источног Илирика” Богословље: Часопис Православног богословског факултета у Београду. 72 (2013).

Сродни чланци:

Београд за време деспота Стефана Лазаревића – 3Д анимација
Зашто је до темеља уништен Жрнов, град-тврђава на врху Авале?
Неолитско насеље Баташево код Младеновца
Тајна касноантичке гробнице у Брестовику код Гроцке
Ад Октавум – Треће велико утврђење у Београду

Наше објаве можете пратити на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X и Линкедин страници, као и на фејсбук страницама Расен, Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.