Србија има ратничку поезију, да јој се диве – Н. Томазео

ПОДЕЛИТЕ
У полемици са једним Италијаном, који је Словене називао ропском расом Томазео је истицао како се Србија без ичије помоћи ослободила турскога јарма пре Грчке и како Дубровник има три књижевности: латинску, талијанску и српску.

Када је неки Талијан поновио реч Шлеглову да су Словени сој робова „и не знам шта још о мекоћи њихове душе, мислећи можда мекуштво, ако је уопште што мислио“, Томазео је, 1853, одговорио:

„…Словенска је Србија која се пре Грка диже и збаци са себе отомански јарам, збаци га сама и без туђе помоћи: Србија која има народну појезију да јој се диве најкултурнији народи Европе, ратничку појезију, чега Италија нема.

Словен је основао републику Сан Марино, једину која преоста Италији.

Словенски је Дубровник, вршњак Венеције, богат трима књижевностима, од којих је свака чиста од барбарског туђинског труња више него што је чиста италијанска; Дубровник који Италији даде Баљивија и Бошковића:

Словенска је Далмација која столећима чињаше део венецијанске храбрости, и поможе Венецији да осваја све до краја своје декаденције; Далмација која даде Хришћанству Св. Јеронима, а човечанству Марка Пола; Јеронима чија реч одјекује у пет делова света, неодвојена од речи Мојсеја и Јована, од речи божје; Марко Поло који осветли путеве по мору Колумбу, као што Словенин Коперник осветли путеве по небу Галилеју.

Ја не мазим Црну Гору, као што чине други, и Русију не обожавам, али мислим да не вређам достојанство Италије, а којој, за случај рата, пожелим мало словенске ропске мекушности, којом се не могу сувише хвалити, нити јој се могу ругати, Турци толико пута побеђени, па ни Наполеон Велики, смрвљен од њих“.

(II Secondo Esilio vol. 1, pag. 256).

Никола Томазео

Никола Томазео (Шибеник, 9. октобар 1802 — Фиренца, 1. мај 1874), италијански и српски књижевник, новинар и лингвист.

Рекао је: „Нама Србима народне су песме једина школа из које се можемо учити чистоти језика”. Писао је углавном на италијанском.

Био је уредник Речника италијанскога језика у осам томова и Речника синонима. Борио се за слободу штампе у Италији и за уједињење Италије под републиканским уређењем.

Често је био прогањан и затваран због својих политичких ставова.

Заслужан је за ослобађање Венеције од аустријске власти, па је једно време био министар просвете (1848) у једногодишњој Републици Светога Марка.

Украс 1

Васа Стајић, „Никола Томазео као српски књижевник“; Суботица, јануар 1929.
Никола Томазео – Искрице, Државна штампарија Краљевине Србије, 1898.

Извор: Растко

Сродне објаве: 

Срби Католици (Никола Томазео)
Ћирилица код Срба католика са приморја
У Дубровнику је 1890. 87% становништва говорило српски
Срби са Јадранског мора (Лудвиг Салватор)
О приморским Србима

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље.

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.