Ракова песма – прва збирка грчких палиндрома (1802)

ПОДЕЛИТЕ

Прва грчка модерна књига палиндромне поезије била је књига Грка Амброзија Јеромонаха Пампера „Ракова песма“ („ἠθοποιΐα καρκινικὴ“ или „Ποίημα Καρκινικον“).

This slideshow requires JavaScript.

Књига је објављена у Бечу 1802. године у грчкој штампарији Георгијуса Бендотеса (Γεωργίου Βενδότη) и имала је 160 страница.

На почетку књиге је посвета упућена руском цару Александру I, упуте о начину на који књига треба да се чита и похвала грчким писцима у облику епиграма, којом се наглашава да се у свима њима може наћи мудрост.

Следи песма састављена од 416 кратких симетричних редова на старогрчком језику. Уз сваки ред налази се мноштво објашњења и историјских података.

Пре свега, ту је представљање стиха, затим следи објашњење о историјским личностима, митолошким бићима и догађајима који се у њему помињу, а на крају су подаци о творцу палиндрома – ако је познат.

Амброзије Јеромонах Пампер (Αμβροςιος/Δηµήτριος Ιερομοναχος Παμπεις) био је научник 18. века из Москопоља у Македонији. Био је викар грчке цркве у Лајпцигу. Обишао је Молдавију и Мађарску.

Осим Ракове песме написао је и „Учења“ (Διδαχές), која су такође објављена у Бечу 1802. Такође је превео на новогрчки „Историју“ (Ιστορία) Цезара Ремника (Καίσαρα Ρημνίκου) и уредио издање „О врстама слова“ (Περί επιστολικών τύπων) Теофила Коридалеја (Θεόφιλος ο Κορυδαλλεύς, 1768).

Далибор Дрекић

Сродни чланци:

Језичке игре и загонетање старих Грка
Старогрчки палиндром на црквама широм Европе
Загонетна порука из цркве Свете Софије у Цариграду
Грчки бог медицине Асклепије и његов исцелитељски палиндром
На Кипру пронађен палиндром стар 1500 година
Старогрчки магични квадрати
Тајна старогрчког израза „Сперите своје грехе, а не само своје лице!“
Сотад Маронејац, Александријска школа и језичке игре
Хомерово кодирање Илијаде и Одисеје

Наше објаве можете пратити на страници Palindromary и на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X, Линкедин, и фејсбук страницама Краткословље и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.