Путовање небом у сунчевом чамцу

ПОДЕЛИТЕ
За старе Египћане, вечни циклус доласка и заласка Сунца је упоредив са циклусом живота и смрти. Замишљали су да ће њихове душе живети вечно, дружећи се са богом сунца Ра у време његовог вечног путовања на светим чамцима Атет и Сектет. 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Book_of_Gates_Barque_of_Ra_(cropped).jpg

Ра са главом овна путује подземним светом Месектет барком заједно са Сијом и Хеком, окружен заштитним намотаним змијским божанством Мехен. фото: Википедија

У једном од митова о богињи Нут, каже се да када сунце путује кроз њене ноге и назад до поднева, то чини чамцем Атет, док се чамцем Сектет користи док не дође до заласка сунца.

Соларни чамац је симболички елемент египатске митологије везан за дневни циклус Сунца и демијурга који је повезан са Ра. Према египатском миту, када је Ра постао сувише стар и уморан да би владао на земљи, одустао је и отишао у небо.

За старе Египћане, вечни циклус доласка и заласка Сунца је упоредив са циклусом живота и смрти. Тако се сваког јутра Сунце рађа на истоку, расте до зенита, стари према западу, а затим нестаје у царству мртвих, Дуату. Соларни бог Ра, прави дневни излет на броду који се зове Мандјет или чамац од милиона година.

Ово Раово путовање се понекад замишљало као његов свакодневни раст, пад, смрт и васкрсење, и појављује се у симболици египатских мртвачница.

Између зоре и поднева, Ра плови на чамцу Атет. У периоду између поднева и сумрака, путује у чамцу Сектет, спуштајући се све ниже. Ноћу, Ра креће на путовање кроз подземни свет, у којем ће се суочити у жестоким биткама са својим многобројним непријатељима.

Сваке ноћи огромна змија Апеп, бог хаоса, покушава да нападне Ра и заустави путовање сунчаног чамца. Након што победи змију, Ра  напушта подземни свет, израњајући у зору и поново осветљавајући дан.

Сваки дванаести део његовог путовања чини један од дванаест египатских сати у дану, а сваки сат надгледа заштитничко божанство. 

Чамци Атет и Сектет имају много различитих имена, као и бог Ра, који се понекад повезује са многим другим божанствима.

Стари Египћани су замишљали да ће њихове душе живети вечно, дружећи се са богом сунца у време његовог вечног путовања на светим чамцима.

Погребни култ је био снажно обележен овим соларним митом. због чега су и гробнице обично грађене на западној обали Нила, где Сунце „умире“, а погребни ритуал је укључивао прелазак реке са покојником на чамцима сличним онима соларног бога.

Приредио: Далибор Дрекић

извор: Википедија

Литература:

Abdel Moneim Abubakr, „Divine Boats of Ancient Egypt“. Archaeology. 8: (1955).

Patrick E. McGovern, „Sailing the Wine-Dark Mediterranean“. Uncorking the Past. (2019).

Flemming Kaul: Der Mythos von der Reise der Sonne. Darstellungen auf Bronzegegenständen der späten Bronzezeit. In: Gold und Kult der Bronzezeit. (Ausstellungskatalog). Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg 2003,

Yeraldine Machiste (8 de julio de 2021). Rewd Historia, ed. «Mitología egipcia: Nut, la diosa del cielo. Biografía y características». Consultado el 12 de julio de 2021.

Сродни чланци:

Који језик све позитивне појмове изводи од имена Бога сунца – Ра?
Кратак поглед на змију и штап – симбол медицине
Како је уништена Александријска библиотека

Наше објаве можете пратити на страници Palindromary и на ВКонтакте, Телеграм, Whatsapp, X, Линкедин, и фејсбук страницама Краткословље и Свет палиндрома

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.