Панчевачки светионици – једини речни парњаци у Европи

ПОДЕЛИТЕ

Панчевачки светионици на ушћу Тамиша у Дунав саграђени су 1909. године. Својевремено су добили и популарни назив „Водена капија града“. Ови светионици су једини речни парњаци у Европи и представљају непокретно културно добро као споменици културе од великог значаја.

Панчево, Светионик, Панчевачки светионици

Светионици у Панчеву, на ушћу Тамиша у Дунав (colored) (Историјски архив у Панчеву); фото: Википедија

Куле светионици зидани су од жуте опеке које су постављене на кружној подлози од земље, оивичене и обложене каменом. Светионици су зидани у три појаса који су дељени по хоризонтали декоративним венцом од црвене, профилисане, опеке која уоквирује улазна врата као и прозорска окна.

На врху светионичке куле је тераса наткривена купастим кровом и носачима извора светла. Светионичка лампа је радила на петролеј.

Проблем навигације је постао изражајан почетком двадесетог века када је одлучено да се ток Тамиша скрати прокопавањем канала. Просецањем Тамиша ископано је доста земље па растиња није било, тако да ноћу или када водостај нарасте није било оријентира на левој и десној обали.

Насукани бродови били су чест призор, будући да је било доста саобраћаја. Због тога се приступило сигнализацији, обележавању обала и градњи светионика.

Два панчевачка светионика која се налазе на ушћу реке Тамиша у Дунав, једини речни парњаци у Европи, нису у функцији још од шездесетих година.

Заборављени и запуштени, Панчевачки светионици су пропадали све до 2000. године када су градски Завод за заштиту споменика и Општина Панчево решили да их рестаурирају и сачувају. 

Извор: Википедија

Сродни чланци:

Риболов на Дунаву
Ад Октавум – Треће велико утврђење у Београду
Тајанствени савезник Еугена Савојског
Тајна касноантичке гробнице у Брестовику код Гроцке
40 археолошких локалитета потопљено због подизања бране на Ђердапу
Трајанов мост – 1000 година највећи на свету
Црква Св. Николе на Поречкој ади код Доњег Милановца
Крашовани: Банатски Срби католици

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље.

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.