Дан када се српска тробојка вијорила над Белом Кућом

ПОДЕЛИТЕ
28. јула 1918. године први пут у историји Сједињених Америчких Држава је на резиденцији америчког председника била истакнута једна страна застава. Над Белом кућом завијорила се српска тробојка заједно са америчком у знак ратне солидарности. Једине стране заставе које су се икада вијориле над Белом кућом јесу заставе Србије и Француске.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Serbian_flag_flying_over_the_White_House,_1918.jpg

Српска застава вијори се над Белом кућом, 28. јула 1918. (Стејт департмент); фото: Википедија

Осим америчке заставе, једине две стране националне заставе које су се вијориле на крову Беле куће биле су заставе Србије и Француске.

Српска тробојка вијорила се уз заставу САД 28. јула 1918. године у знак солидарности Сједињених Држава према српском народу током Првог светског рата,

Француска застава вијорила се 14. јула 1920. године поводом обележавања француског Дана Бастиље.

На тај начин су високи званичници САД, на челу са председником Вудроом Вилсоном и државним секретаром Робертом Ленсингом, изразили поштовање према борби српског народа у Првом светском рату,

Идеја за обележавање „Српског дана“ потекла је од тадашњег српског посланика у САД Љубомира Михаиловића, о чему сведочи његова преписка са другим помоћником државног секретара Вилијамом Филипсом.

Љубомир Михаиловић је првог јуна 1918. године упутио предлог у писму Вилијаму Филипсу у којем је навео да је „28. јул датум када су Централне силе прогласиле рат цивилизованом свету“. Филипс му је шестог јуна одговорио да је председник импресиониран предлогом везаним за 28. јул.

Затим је Михаиловић обавестио српску владу на Крфу о овој иницијативи .

Државни секретар САД Роберт Ленсинг је дан раније упутио позив свим америчким грађанима, који је објављен у Њујорк Тајмсу, да се у недељу 28. јула, окупе у својим црквама како би изразили своју наклоност према „храбром српском народу“,

У саопштењу издатом америчком народу истакнуто је да је храбри српски народ „жртвовао све за слободу и независност“ и да ће се због тога српска тробојка 28. јула вијорити поред америчке. 

Ово саопштење прочитано је у црквама широм земље и објављено у скоро свим утицајним дневним новинама.

Српска тробојка није постављена само изнад Беле куће, него и на свим зградама јавних институција у Вашингтону. 

Саопштење председника Вудроа Вилсона

“У недељу 28. јула навршава се четврта годишњица од дана када је одважни српски народ, пре него да се изложи лукавом и недостојном прогону припремљеног непријатеља, објавом рата Аустроугарске био позван да брани своју земљу и своја огњишта од непријатеља решеног да га уништи.

Племенити је тај народ одговорио. Тако чврсто и храбро одупрли су се војним снагама земље десет пута веће по броју становништва и војној моћи, и тек када су три пута протерали Аустријанце и након што су Немачка и Бугарска притекле у помоћ Аустрији, били су приморани да се повуку преко Албаније. Иако је њихова земља била опустошена и њихови домови разорени, дух српског народа није био сломљен. Мада надјачани надмоћнијим силама, њихова љубав према слободи остала је неумањена. Брутална сила није утицала на њихову снажну одлуку да жртвују све за слободу и независност.

Примерено је да народ Сједињених Америчких Држава, привржен очигледној истини да је право народа свих држава, малих и великих, да живе сопственим животом и да бирају своје владе, присећајући се да су начела за које се Србија витешки борила и пропатила иста она начела за која се залажу Сједињене Државе, поводом ове годишњице изрази на адекватан начин саосећење са овим потлаченим народом који се тако херојски одупирао тежњама германске нације да доминира светом.

У исто време, не бисмо смели заборавити ни истородне народе велике словенске расе – Пољаке, Чехе и Југословене, који сада под владавином туђинаца, чезну за независношћу и националним јединством.

Ово се не може обележити на више прикладан начин до у нашим црквама. И, зато, позивам народ Сједињених Америчких Држава, свих вера и вероисповести, да се окупе на својим месним богослужењима, у недељу 28. јула, у циљу исказивања саосећања са овим подјармљеним народом и њиховим истородницима у другим земљама, И да призовемо благослов свемогућег Бога за њих саме као и за циљ којем су се посветили.”

Вудро Вилсон, председник, Бела кућа, јул 1918.

Украс 1

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Srpska_delegacija_na_isto%C4%8Dnom_izlazu_Bele_ku%C4%87e,_1917._Na_fotografiji_su_Sima_Lozani%C4%87,_Ljuba_Mihajlovi%C4%87,_Jelena_Lozani%C4%87,_Milenko_Vesni%C4%87,_pukovnik_Mihajlo_Nenadovi%C4%87,_Mihajlo_Pupin,_general_Mihailo_Ra%C5%A1i%C4%87_i_kapetan_Milan_Jovi%C4%8Di%C4%87.png

Српска делегација на источном излазу Беле куће, 1917. На фотографији су Сима Лозанић, Љуба Михајловић, Јелена Лозанић, Миленко Веснић, пуковник Михајло Ненадовић, Михајло Пупин, генерал Михаило Рашић и капетан Милан Јовичић; фото: Википедија (бојено)

Изводи из америчких новина:

„Српска застава је подигнута изнад председникове куће у Сједињеним Америчким Државама. Шта је то значило?… значај српске заставе одмах поред пруга и звезди… је значај савезништва између тридесет и три савезничких група које нам помажу да освојимо демократију за нашу браћу преко океана.“ (Детроит Њуз)

Вашингтон, заједно са остатком нације, прославиће сутра „Српски дан“, четврту годишњицу од када је ова нација храбро одбила да се потчини арогантним захтевима Аустроугарске. Одржаће се велико окупљање на елипси у 5 часова сутра. Очекује се да ће присуствовати српски министар. Бенд маринаца ће свирати музику, а професор Питер Дикема ће водити хор од неколико стотина гласова. Изведбе ће бити под покровитељством службе Војног кампа. Име говорника биће познато данас. (Вашингтон Пост)

Извори: Википедија, Амбасада САД у Србији, РТС, Историјски забавник

Сродни чланци:

Време када је цео свет славио Видовдан
Српска дива своме роду
‘Српски дан’ у Француској 1916.
Реч у славу Србије – Жан Дитур

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.