Бранио сам Младу Босну – Филм о сарајевском атентату

ПОДЕЛИТЕ
28. јун 1914. године – Гаврило Принцип и његови другови, младићи који снивају о слободи, извршиће атентат на престолонаследника Аустроугарске монархије Франца Фердинанда. 
Гаврило Принцип

Бранио сам Младу Босну

На суђењу које следи, у најважнијем судском процесу XX века, браниће их млади правник Рудолф Цистлер.

Кад упозна заносе и идеале својих брањеника, наћи ће се у вртлогу емотивне драме, спреман на највећи ризик. Ово је прича о Сарајевском атентату из његовог угла…

Бранио сам Младу Босну – Филм Срђана Кољевића заснован на важним историјским догађајима, премијерно приказан баш у години када се обележава век од почетка Великог рата.

Имајући у виду значај годишњице и потентност теме, било је неопходно да овај филм добије одговарајућу финансијску потпору како би се реализовао на одговарајући начин. То се, нажалост, није догодило.

Сценарио је заснован на судској документацији, личној преписци оптужених и записима Рудолфа Зистлера, адвоката који је по службеној дужности бранио Гаврила Принципа и његове другове оптужене за велеиздају и убиство аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његове супруге Софије.

Акценат је са Принципа померен на Зистлера и Вељка Чубриловића који је помагао приликом припрема за атентат. 

Чубриловићева прича је акцентована вероватно зато то је у себи садржи и потентну породичну драму – над Вељковом судбином стрепела је његова млада супруга Јованка, а њен однос са Зистлером је сценаристи/редитељу био посебно инспиративан.

Бранио сам Младу Босну је српски филм из 2014. године у режији и по сценарију Срђана Кољевића.

Филм је своју премијеру имао 14. октобра 2014. године.

Улоге:

Никола Ракочевић, Вук Костић, Небојша Глоговац, Ваја Дујовић, Милош Ђуровић, Марко Грабеж, Марко Павловић, Борис Исаковић, Бранислав Лечић, Драган Петровић, Радослав Миленковић, Новак Билбија, Бранислав Томашевић, Вучић Перовић, Љубомир Бандовић, Марко Јанкетић

Сродни чланци:

Стихови Гаврила Принципа
Залазак сунца у Сарајеву
Стево Калуђерчић, патриота који је задужио српски народ у БиХ
Нићифор Дучић – српски духовник, историчар и устанички вођа
Кад изађе на улице факир-фукара

Поделите


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.