Данас је субота или безимени дан

ПОДЕЛИТЕ
Данас је субота, једини несрпски назив дана у недељи. Некада је то био безимени дан, а потом је именован преузимањем из једног туђег језика. Порекло назива показује нашу давну повезаност са другим древним цивилизацијама.
Пећина, Бугарска

Пећина Магура у Бугарској – Пећински цртеж који представља календар; фото: Википедија

Од давнина је код Срба постојала безимена недеља у години и безимени дан у недељи. „Безимени“, та седмица, као и дан, су посвећени опасном божанству чије се име није смело помињати, да се тиме не би дозвало зло.

Зато је, због табуисаног имена божанства којем је код Словена био посвећен овај седмични дан, а у који се држи помен мртвима, означен туђом, асиријском речју „субота“.

За суботу се погрешно сматра да је њен назив позајмљен од Јевреја. Овај једини несловенски назив седмичног дана потиче из асиријског језика, одакле су га преузели и Јевреји, заједно са календаром народа древног међуречја.

Асиријци, или Ајсори, најстарији су од свих народа који данас живе на Земљи, а реч „субота“, као и неке друге, показује да су, пре три и више хиљада година, наши и њихови преци имали дотицаја на тлу Иранске висоравни и предњеазијских области.

Миле Недељковић

Извор: Српско Наслеђе бр. 9, Септембар 1998.

Повезани чланци:

Српски и словенски називи за дане у седмици


Поделите

2 Responses

  1. Zoran каже:

    Zanimljivo, ali potpuno pogresno! Stari sloveni nisu delili nedelju na 7 dana vec na 6 dana i zato nemaju ime za taj dan, s druge srane postoji prica da su postojali samo leto i zima a prelaz je trajao 5 dana a 36 nedelja leto i 36 zima sto je bio odlican kalendar uz gresku od pola dana na godinu! Mesec je trajao 5 nedelja , dakle 30 dana. Po tom kalendaru mi smo sada u 7528. Sem pod slovenski kalendar poznat je kao i srpski narodni kalendar, dok ostatak sveta vodi taj kalendar kao vizantinski.
    U nekom trenutku se pojavio taj 7 dan, pa je kalendar reformisan na 13 meseci sa 4×7 dana (364 dana) sto je odgovaralo mesecevim menama. Greske svakako nije bilo posto se tacno znalo kad pocinje leto i zima.
    Posle je doslo do reforme da se ukine 13 mesec i dani poraspodele na ovako kao sada,plus reforme za prestupne dane plus ukidanje dana ….

  1. 10. август 2019.

    […] Данас је субота или безимени дан се појављује прво на […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.