Херцеговачки устаници у француском листу из 1875.

ПОДЕЛИТЕ
L’illustration (journal universel) је био седмични француски лист који је излазио у Паризу од 1843. до 1944. године. То су биле прве француске новине које су 1891. објавиле црно-бијелу фотографију, а 1907. и прву фотографију у боји.  До тада су објављивале само илустрације, а пратиле су ратна дешавања у Европи за цијело вријеме свог излажења.

У вријеме избијања Херцеговачког устанка овај лист објављује илустрације херцеговачких устаника и неколико текстова којим европску јавност упућују у тамошња збивања поводом српског устанка подигнутог у околини Невесиња 1875. године против османлијске власти који ће се убрзо проширити на цијелу Босну и Херцеговину.

У броју 1705 од 30. октобра 1875. L’illustration доноси прилог о херцеговачким устаницима: Луки Петковићу, војводи Михајлу Мићи Љубибратићу и Кости Грујићу.

Исте године, неколико бројева раније, (4. септембра, број 1697 и 11. септембра, број 1698) ове новине су на насловној страни, такође, објавиле илустрације везане за овај устанак: Херцеговачки устанак – тврђава Клобук на граници са Црном Гором (L’insurrection de l’Herzégovine : Forteresse ottomane de Klobuk sur la frontière du Monténégro) и Херцеговачки устанак – мушкарац и жена, 1875. (L’insurrection de l’Herzégovine : homme et femme; 1875).

Херцеговачки устанак

Сања Бајић


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.