Загонетна порука из цркве Свете Софије у Цариграду

ПОДЕЛИТЕ
Загонетни израз сакралног садржаја Νίψον ἀνομήματα μὴ μόναν ὄψιν („сперите своје грехе, а не само своје лице.“), који једнако може да се чита и од назад, урезан је на чесми у дворишту цркве Свете Софије у Цариграду. 

Аја Софија – Крстионица

Иако се најчешће везује за имена цариградског архиепископа Светог Григорија Назијанског и византијског цара Лава шестог мудрог, најранији примери израза нађени су на фонтанама посвећеним грчком богу медицине и лечења Асклепију. Овај натпис је нађен и на многим другим фонтанама које су служиле за крштавање и у црквеним крстионицама, што указује на његову обредну намену.

Света Софија изграђена је 537. године на месту цркве коју је изградио Теодосије II а која је изгорела у време владавине цара Јустинијана I 532. године.

У њој се одвијало крунисање византијских царева све до пада Цариграда 1453. године, када је султан Мехмед Освајач наредио је да се црква претвори у џамију. Године 1935. годину дана након доласка на власт Кемала Ататурка, и 482. године након пада Константинопоља, донета је одлука да се Света Софија претвори у музеј.

Израз који се најчешће везује за имена, цариградског архиепископа, писца и реторичара Светог Григорија Назијанског (329-390) и византијског цара Лава шестог мудрог (886-912), према наводима хришћанских теолога, упућује на библијски псалам.

Натпис је нађен на многим фонтанама које су служиле за крштавање и у црквеним крстионицама.

Међутим, најранији примери пронађени су на фонтанама посвећеним грчком богу медицине и лечења Асклепију, чији штап око којега је увијена змија до данас представља симбол медицине и лекарства уопште.

Храмови за лечење који су му били посвећени називали су се асклепијејони, а змије су се често користиле у ритуалима оздрављења управо у његову част. Оригинална Хипократова заклетва почињала је речима: „Заклињем се, пред Аполоном лекаром и пред Асклепијем и пред Хигијом и Панацејом и пред свим боговима…“

Порекло имена Асклепије није познато, али се претпоставља да је његов прегрчки назив гласио Аслепије (у грчком непознат гласовни скуп „сл“ аутоматски прелази у „скл“) и доводи се у везу са етрурским божанством Видиовис (Vediovis), односно словенским Видом или Световидом.

Према Аполодору, богиња Атена дала је Асцлепију бочицу са крвљу Горгона, која је имала магично дејство. Уколико би се крв узимала лево од Горгона, имала би дејство фаталног отрова, а уколико би се узимала са десне стране, крв би деловала толико лековито да је са њом било могуће оживети мртве.

Управо са овим детаљем из мита о богу Асклепију могао би да се повеже и палиндромни израз „Νίψον ἀνομήματα μὴ μόναν ὄψιν“ Познато је да је основна карактеристика палиндрома која се провлачи кроз митологије већине европских и медитеранских народа управо његова способност да поништава негативна својства која се јављају приликом обрнутог приказа појмова, симбола или предмета.

Са друге стране, змија се често појављује као симбол симетричног палиндромног израза, самостално или у комбинацији са другим симболима.

Асклепијева способност да оживи мртве није се свидела многим боговима, а пре свих Зевсу, који га је због тога оборио са муњом на земљу. И бог подземља Хад сматрао је недопустивим да му Асклепије отима душе које су већ постале његово власништво. Изнервиран овим Зевсовим поступком, Аполон му убија миљенике киклопе, а Зевс, да би их повратио, враћа Асклепија на небо, у сазвежђе „Змијоноша“

Далибор Дрекић

Сродни чланци:

Старогрчки палиндром на црквама широм Европе
Грчки бог медицине Асклепије и његов исцелитељски палиндром
Језичке игре и загонетања античких Грка
На Кипру пронађен палиндром стар 1500 година
Старогрчки магични квадрати
Мистерија старогрчког израза „Сперите своје грехе, а не само своје лице!“
Сотад Маронејац, Александријска школа и језичке игре

Текстове са темом палиндрома, као и прозна и поетска остварења у овој форми можете читати и на нашој страници Краткословље.


Поделите

4 Responses

  1. Никола Милованчев каже:

    Никакве потребе нема да се у наслов и увод овог занимљивог чланка уноси турски назив Истамбул уместо српског Цариград. Исто раде и медији у Србији: РТС извештава са првенства у Истамбулу а РТВ Словеније са првенства у Цариграду (иако су Словенци имали много мање везе са Цариградом од Срба – једноставно: држе до себе и свог језика!). Исто такође и туристичке агенције: у Љубљани већина оглашава путовања у Цари град – београдске агенције вас воде у Истамбул. Ако не поштујемо сами себе, још мање ће нас други поштовати.

  2. Алатир каже:

    Врло често погрешним ишчитавањем „квази-грчког“ на латински, па и на енглески, настају проблеми. Један од крупнијих јесте читање тзв. ХИПЕРБОРЕЈЕ са „греческог“ где свако може једноставно прочитати ПЕРВО+РАИ или по русском ПРВИ РАЈ или прва земља. Али са скарадног хипербореја назад на русско-сербско-славјански никако не иде и вртимо СЕ У КРУГ.

    Али, мало по мало, и уз подршку овде присутних истраживача и аутора све можемо исправити!

  3. Biserka Vucetic каже:

    А ДЕВА ВЕДА-А ДЕВ АВЕД А овако- идемо мало духовно у Цариград

    „Сперите своје грехе, а не само лице“ – обредна порука из цркве Свете Софије
    АСКЛЕПИЈЕ-АСЛЕПИЈЕ или како бих ја ово протумачила ,наравно оно ите како има смисла са оним како ја сматрам правим значењем имена АСКЛЕПИЈЕ. Из тог разлога ћу га укратко и протумачити. АС-КЛЕП-И ЈЕ… гога је могао клепити …па чак и змију… али то значи да ли се случајно каже Асклепије змијоносац, а разбеснели Зевс га је послао на небо и сада је у сазвежђу ЗМИЈОНОША. Но, није ли то ветеринарски знак змија око штапа. Даље тумачење имена ,померимо ли оно слово „к“ које су Грци додали и кажемо АСЛЕПИЈЕ, шта име у Срба значи. АС ЛЕП И ЈЕ- дакле Ас је леп. или А СЛЕП И ЈЕ. Дакле, слеп је, ко?,Може бити скривено значење које ми се ето наметнуло да га разоткријем, дакле постоји она изрека у Срба -А СЛЕП И ЈЕ КОД ОЧИЈУ. Дакле има очи а слеп је не види. Можда духовно значење ове речи би било да се то односи на нашег познатог АСА за ВИД – СВЕТОВИДА, јер уколико се Асклепије повезује са етрурским Световидца, повежимо га још и са старо србским Световидом или како то још увек слови Словенско божанство Световид, Свантовид, Свети Вид итд. или погледајте ово с десна у лево прочитана реч СВАНТОВИД- ДИВ ОТ НАВС- див повезиван са Навом из тројства Јав ,Нав и Прав(називи за подземни, земни и небески свет), или на исти начин прочитајмо реч АСЛЕПИЈЕ с десна у лево оно гласи ЕЈИ ПЕЛ АС- (Пел грчка реч -Бел- српска ) дакле ЕЈИ ПЕЛ АС или ОЧИ БЕЛ АС- И ЈЕ ЛЕП АС. Дакле, мало по мало и дођох до тога да је реч Аслепије или Асклепије -како год остављена као и многе друге нама за разоткривање правог значења речи а које се ето односи на СВЕТИ ВИД, СВЕВИД итд,али нас води све до светог дрвета и духовних плодова Силена-Златорогог … Како је мудрац СИЛЕН имао дивно духовно значење имена с десна на лево читано СИЛЕН-НЕ-ЛИС, дакле не лист, већ се ту подразумева ПЛОД- ко разуме духовне поруке наших предака, значи лист је крајњи прималац и проводник преношења свега што је потребно да порасте као плод са једног дрвата . Плод за СРБ,лист за БРС- брс је други назив за козе -КОЗОРОГ- је такође имао духовно име СИЛЕН, писала сам о томе , а пронађени су и златни предмети Силена у Авганистану… те ето да се вратим на почетак ове духовне поруке “ Сперите своје грехе ,а не само лице“- дакле опрано лице блиста, та грађевина такође тамо где је другима блиста- отета нам је- потребно је да сперу грехе и врате оношто она чува за нас ето и значења њеног мудрог имена АЈА СОФИЈА….шта име значи? Ето, за почетак ове 2018 године толико… поздрав Dalibor Drekić​ ! Надам се да ће ти се ово допасти као један од могућих одговора који од кад прочитах твоју објаву овог текста чекаше мој одговор, али ме јутрос пробуди та мисао и ја ти ево одговорих, поздрав !

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.