Ћирилица и Срби

ПОДЕЛИТЕ
Језик и писмо су саставни део идентитета једног народа. Када нестане језик и писмо, нестане и народ. Често се дешава да језик и писмо деле судбину народа. Тако је и код нас. Подељено друштво, подељен народ, подељено писмо, једино нам је језик исти.
Ћирилица

Ћирилица; фото: srbin.info

Морам одмах рећи да немам ништа против латинице, али ја то писмо не сматрам својим. Не улазим у приче које говоре да нам је то писмо наметнуто јер сматрам да се особи ништа не може наметнути.

Вук Караџић нам је оставио писмо које је јединствено у свету (једно слово један глас) и са њим правило на коме почива српски језик (Пиши као што говориш читај, како је написано).

Не знам колико је познат податак, али Вук је током стварања нашег писма био критикован од стране народа јер је у азбуку унео латинично слово Ј. Дакле, због преседана који је Вук учинио био је критикован, а у питању је само једно слово.

Па, каква би критика требало да буде присутна у овдашњој јавности када готово 60% популације пише латиницом?! Као да нам је Вук са тим Ј дао неко предсказање. Новине, телевизија, сајтови, портали, књиге, називи продавница, великих трговина, улица, реклама, све писано на латиници.

Још један занимљив податак је тај да су Срби једини народ у Европи који има два писма. Кажу то је податак за понос. Е, па ја се тим податком не поносим јер као што рекох, то писмо не сматрам својим!

Многи људи, нажалост, у овом не виде проблем. Неки од њих се чак и смеју када се расправља о овом питању, неки колутају очима, а неки вас чак питају откад сте постали велики Србин?! Ово су реакције са којима сам се ја сусрела, а вероватно има и других.

Подржавам то што је покренута стратегија о заштити ћирилице, али није добро то што је дошло до те идеје, јер испада да штитимо наше писмо од нас самих! Нико други на овоме свету не ради то осим нас. Не знам каква ће бити судбина ћирилице и нашег народа, али се надам да на крају нећемо завршити као Хазари.

За Расен: Марија Ђорђевић,
Сродне објаве:

Сто година од прве окупације ћирилице у Србији
Свако слово има своје име
Зашто (са)чувати азбук(в)у
Наредба о укидању ћирилице донета 1914. године
Шта су мислећи Срби па и Хрвати говорили о ћирилици
Ћирилица код Срба католика са приморја
Ћирилица – тајно писмо босанских бегова
Убиј ме, нећу писати латиницом! – Како се у Црној Гори 1916. бранила ћирилица
Српска ћирилица и муслимани Босне и Херцеговине
Борба против ћирилице (Радован Дамјановић)

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље.


Поделите

4 Responses

  1. Aspalathos каже:

    Није само српска ћирилица фометска. Јермени, Грузини, Кореанци такође користе фонетска писма. Знати два писма и користити их може бити само предност, јер је онда учење страних језика умногоме олакшано – енглески, немачки, италијански, руски, француски, македонски… Био бих срећан да поред ова два, а познајем и грчко, јерменско и хебрејско писмо, знам бар још кинеско и арапско.

    • Марија Ђорђевић каже:

      Свако има неко своје схватање језика и писма. Битно је знати стране језике, ја знам два, али колико је олакшано учење због латинице то не знам. Деца сад у вртићима уче енглески а не знају алфабет. Бугари и Руси уче стране језике а опет користе само своје писмо док ми наше маргинализујемо.

  2. stranac53 каже:

    I ta latinica koju mnogi Srbi kritikuju je Vukova latinica. U latinskoj latinici imate 25 slova a u Vukovoj 30 kao i ćirilica.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.