У Црној Гори живе „све сами чисти и прави Срби, који говоре српскијем језиком (Цетиње 1911.)

ПОДЕЛИТЕ
У уџбенику „Земљопис“, штампаном 1911. године у државној штампарији на Цетињу, писало је да у Црној Гори живе „све сами чисти и прави Срби, који говоре српскијем језиком“.

Земљопис краљевине Црне Горе, 1911

Аутори уџбеника који је био намијењен трећем разреду основне школе су Ђуро Поповић и Јован Рогановић, Срби из Црне Горе.

У уџбенику се наводи да Срба у Црној Гори има око 300.000, те да су углавном православци, а има нешто и мухамеданске и римокатоличке вјере, „али треба знати да смо сви српскога поријекла и српске народности“.

„Осим Црне Горе, има још српских земаља, има још српских земаља у којима живе наша браћа Срби“, истиче се у уџбенику.

Наводи у уџбенику сведоче о насилној промјени и дискриминацији Срба у Црној Гори, чему смо свједоци и у актуелно доба, гдје црногорски режим доследно спроводи антисрпску политику.

извор: ИН4С


Поделите

5 Responses

 1. Марко каже:

  Па, Црна Гора није имала своје школе, но српске…Срби су то вешто искористили за политичку ствар. Треба поштено рећи.

 2. Марко каже:

  Зна се чије су масло овакви уџбеници и констатације. Ја ћу вам рећи да сам етнички Црногорац, научник. Осим тога, стриц мога оца се писао и написао 1914. године да је по етницитету Црногорац из Црне Горе. Једна ствар, а друга се односи на третирање етничких Црногораца у Царској Русији, што се види из небројене документације. И, молим вас, објавите овај пост. Чињеница је да су Гарашанин, Вук и Сима одрадили посао, који је Пашић довршио. Сад кусамо ту кашу. Будите сигурни у ово. Поздрав.

  • Хвала вам на коментару. Ми објављујемо све пристојне и аргументоване ставове наших читалаца, без обзира да ли се са њима слажемо или не.

  • Саша каже:

   Поштујем то што сте одувијек били Црногорац, посебно ако сте Цетињанин или из околине. Интересује ме само шта мислите о херцеговачким Србима које је Црна Гора припојила на Берлинском конгресу, могу ли они да се зову Црногорцима? Све оно што приговарате Србији, исто сте и ви радили са тим херцеговачким Србима. Мислите да би моји прађедови ратовали заједно са вашим и тежили ка уједињењу, да су се ваши према српству понашали као ви данас? Мучно је костима оних јунака поред никшићке цркве, кад виде шта је резултат њихове борбе, а посебно онима чији су унуци данас Црногорци, а не Срби. Никада нисам мислио да ћу рећи да је Аустро-Угарска учинила нешто добро за нас, али када данас слушам ставове црногорских политичара, испада да је штета што она не одбрани од Црне Горе сваку стопу Херцеговине.

 3. Milisa каже:

  U Crnoj gori se govori Srbski.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.