Памти и говори све цареве, краљеве, патријархе, руске и српске свеце

Скоро невјероватно памћење има Драгољуб Стојановић из Вишеграда који је један од најпознатијих српских здравичара, а проглашаван је за најбољег и на Сабору трубача у Гучи. 
Драгољуб Стојановић

Драгољуб Стојановић; фото: Вишеград лајв

“Знам напамет и у сваком тренутку могу да их кажем, одрецитујем, више од 300 здравица које се користе у различитим приликама на свечаностима посебно вјерског карактера“, каже Стојановић. Поред здравица Драгољуб зна и имена, презимена, године рођења и смрти тачно осамдесет српских светитеља.

– Први је био Симеон Мироточиви, отац Светог Саве, а посљедњи, појединачни је Симеон Дајбавски – објашњава Стојановић и почиње да говори њихова имена.

Стојановић каже да је на престолу било 40 римских, 86 византијских, 27 руских царева и 36 турских султана, а спреман је да их наброји као да чита из неке књиге. Каже да је столовало укупно 16 руских патријарха, први је био Јов, а садашњи је Кирил.

Праву збрку Стојановић је направио кад је у Музеју у Истанбулу кустос набрајао имена турских султана, а он га је исправио, јер је погријешио имена и године на власти њих двојице.

– Зачудио се кад сам му „издекламовао“ напамет сва имена султана. Посебно му је било интересантно што сам Србин, а познајем отоманску историју – објашњава Стојановић.

Запамтио је Драгољуб и имена 45 српских патријарха.

– То су Јоаникије, Сава Четврти, Јефрем, Шпиридон, Данило Трећи, Саво Четврти, Данило Четврти, Кирило, Никон, Теофан, Никодин Други, Арсеније Други. Године 1557. обновљена је Пећка патријаршија и први патријарх је био Макарије Соколовић, а онда из фамилије Соколовић слиједе Антоније, Герасим, Саватије, Никанор… – набраја Стојановић у даху.

Године 1766. укинута је Пећка патријаршија и обновљена 1920.

– Од тада су патријарски били Димитрије Поповић, Варнава Росић, Гаврило Дожић, Викентије Проданов, Герман Ђерић, Павле Стојчиновић и садашњи Иринеј Гавриловић – додаје Стојановић.

Прича да ни њему није јасно како може да запамти толико имена. Каже да понекад „види“ у мислима исписана имена по редослиједу или једноставно једном или више пута прочита нешто и све то запамти.

Чувени здравичар је предсједник СКПД „Просвјета“ у Новом Горажду, а на челу је и Пјевачког друштва „Свети Ђорђе“.

Свето писмо у бројкама

Моћ своје меморије Драгољуб Стојановић показује кад почне да прича о Светом писму у бројкама.

– У светим литургијама Свето писмо помиње се 8.467 пута, од тога у Литургији Јована Златоустот 5.183 пута, вечерњој служби 1.453, јутарњој 662, пређеосвећеним даровима 429, а у Литургији Василија Великог 740 пута – додаје Стојановић.

Истиче да се име Исуса Христа у Светом писму помиње 529 пута, а ријеч „амин“ у светој литургији је поменута 72 пута.

Извор: Вишеград лајв, Моје Гацко инфо

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.