Најстарији налаз повезане књиге од злата на етрурском језику

ПОДЕЛИТЕ
Најстарији налаз повезане књиге писане етрурским језиком налази се у бугарском Историјском музеју у Софији. Пронађена је пре 60 година у гробници која је ископана случајно приликом ископа канала дуж реке Струме на југозападу Бугарске. Експонат садржи шест повезаних страница књиге од чистог 24-каратног злата. Књига је илустрована приказима јахача, сирене, харфе и војника. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Etruscan_civilization#/media/File:Danseurs_et_musiciens,_tombe_des_l%C3%A9opards.jpg

Фреска плесача и музичара из 5. века пре нове ере, Гробница леопарда, некропола Монтероци, Тарквинија, Италија; фото: Википедија

Књига је датирана на 600. годину пре нове ере, а пронађена је пре 60 година у гробници која је ископана случајно приликом ископа канала дуж реке Струме на југозападу Бугарске и донирана је Музеју од стране налазача. Аутентичност овог експоната су потврдила два стручњака из Софије и Лондона.

Сматра се да су ових шест златних страница најстарији комплетан пример повезане књиге са више страница. У свету је пронађено око тридесетак сличних појединачних страница, али неповезиваних у књигу.

Етрурци представљају најмистериознији древни европски народ за који се сматра да је мигрирао из тадашње Лидије која се налази на територији данашње Турске успостављајући своју територију у северној и централној Италији пре скоро 3.000 година. Били су збрисани освајањима од стране Римљана у 4. веку пре нове ере оставивши релативно мало записа на њиховом језику и писму.

Превод: Катарина Крстић

Извор: Ruble’s Wonderings – Forbidden Archeology&Science

Сродни чланци:

Срби су писали палиндроме и анаграме од VI века пре Христа
Да ли је венетска култура = српска култура?
Венетско-словенски анаграми у темељима римске државе
Ђанкарло Томацоли Тицијано: Срби су староседеоци, а не дошљаци на Балкан!
Најстарији налаз повезане књиге од злата на етрурском језику
Српска визуелна поезија на венетском натпису из 6. века пре нове ере
Словенски натпис на венетској урни са севера Италије
Бронзана сфинга из античке Потаисе (Патависе) у Дакији
Бронзане чаше из Идрије у Словенији

Текстове са темом палиндрома, као и прозна и поетска остварења у овој форми можете читати и на нашој страници Краткословље.


Поделите

2 Responses

  1. civokmed каже:

    Етрусси су Русси. Готово безброј русса је то доказало. Перуђа или Перугиа се раније на латинским картама није тако звала него ПЕРУСИА, у том кругу је и Валласи односно Власи (Влахи, Власи, Волхов), ту је и место Руселлае опет русско.
    Ови научници „официјелни“ као у магли, као у матриксу, плаћени су да не виде, као полиција.
    Овај сајт има одлично русско име.
    Нови русски Сад, нова стара Ф(П)русска гора. Нови Стари И-русски венац.

  2. Властимир Рајковић каже:

    Етрурци или Расени нису мистериозан народ већ србско племе које је једно од три племена уз Сабине и Руме који су основали римско царство.О србско словенским племенима које су насељавали пре Христа ,данашњу Италију ,писало је више страних и домаћих историчара,напр. словачки историчар Јан Коллар (1793 – 1852) написао је књигу на 920 стр, под називом Староиталија Славјанска.Књига је забрањена од стране Ватикана.Само да вас подсетим,шести РАСЕНСКИ цар се звао Сервиус Тулиус.Наш познати научнук Светислав Билбија је протумачио Расенско-Етрурско писмо уз помоћ ћирилице.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.