Откривене посуде древних Аријеваца

ПОДЕЛИТЕ
Археолози су у Акмолинској области у Казахстану пронашли древне посуде са свастикама, симболично представом сунца и страна свијета који је карактеристичан за андроновску културу Аријеваца. Андроновска култура је заједнички назив за групу блиских археолошких култура бронзаног доба током 2000-1400. г. прије нове ере, обухватајући простор западног Сибира, западни дио централне Азије и простор јужног Урала.
Казахстан

Посуде са свастикама, Андроновска култура; фото: dostoyanieplaneti.ru

До јединственог открића археолози су дошли током ископавања у близини сеоског гробља (село Кенеткољ) у Акмолинској области. Како је пренио часопис “Экспресс-К“, научници су открили неколико посуда са знаком свастике, које су највјероватније припадале древним Аријевцима.

Према ријечима вишег истраживача у Центру за заштиту културне баштине Серика Искакова, на дубини од 45 центиметара пронађени су фрагменти три посуде на којима се налази орнамент симболичне представе сунца и страна свијета који је карактеристичан за андроновску културу Аријеваца.

Он је појаснио да је овај симбол познат као свастика био злоупотребљен од стране идеолога фашистичког покрета. Међутим, овај симбол је много старији и сеже у далеку прошлост, а можемо га видјети код многих древних народа широм свијета. Неки од њих користе ову симболику до данашњег дана.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indo-Iranian_origins.png

Претпостављена индоиранска андроновска култура и претпостављена индоаријевска даља миграција у Индију јужно од ње су културе које су резултирале; фото: Википедија

Андроновска култура или култура Андроново је заједнички назив за групу блиских археолошких култура бронзаног доба током 2000-1400. г. прије нове ере (датирање се може незнатно разликовати према различитим изворима), обухватајући простор западног Сибира, западни дио централне Азије и простор јужног Урала. Названа је по селу Андронову у долини ријеке Јенисеј, гдје је 1914. године пронађено неколико гробова са скелетима и богато украшеном керамиком.

Приредила: Сања Бајић

Извор: dostoyanieplaneti.ru


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.