Камене столице и тајанствена кугла у подручју Жепе

ПОДЕЛИТЕ
Подручје Жепе у општини Рогатица обилује бројним културно-историјским знаменитостима. Уз Андрићев мост на Жепи и Реџеп-пашину кулу са ореолом националних споменика, ту су бројни стећци и средњовјековни град Вратар који је, како биљеже историчари, био средиште жупе у коме је столовала босанска средњовјековна властела Дрињачићи и Ковачевићи.
Рогатица, Жепа

Краљевска (судијска) столица; фото: zvornicki.ba

Остаци средњовековног града Вратар још су добро видљиви, али пажњу, углавном намјерних, посјетилаца привлаче „краљев сто“ или велика столица и мала камена столица.

Велика столица је камена громада која је исклесана тако да има сједиште, наслон за леђа и дио наслона за руке. Висока је око 130 центиметара и окренута према сјеверу, односно јужној улазној капији некадашњег града. Испред столице има много заравњеног простора, па се претпоставља да се ту некада зборовало, а говоре је, мјерећи по ововременским понашањима, држао ко други, него властелин – казују мјештани села Вратар које је смјештено на падинама истоименог брда на којем је некад био град Вратар.

Недалеко од краљеве или велике столице, налази се и друга, мала столица, која је лошије урађена или је временом оштећена.

Подручје Жепе обилује и другим свједоцима времена на шта озбиљно рачунају туристички радници у Рогатици. Ту је и занимљива камена кугла са патином која асоцира на давно прошла времена. Кугла сада украшава двориште Суље Куловца у селу Жепа. Овај пензионер и повратник у Жепу каже да је кугла саставни дио инвентара у његовом дворишту.

Од каквог је камена и чему је служила овдје нико не зна. На потезу су археолошки и други стручњаци ентитеског завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, кажу у Општинској туристичкој организацији у Рогатици који су и куглу регистровали као и већину свега другог на подручју Жепе и осталим дијеловима општине како би се нашли у туристичкој понуди овог краја.

Средњовјековни град Вратар и Проклета Јерина

Остаци овог града налазе се у Жепи. Био је подигнут на једном високом (745 м), врло стрмом и тешко приступачном гребену смјештеном на другој обали ријеке Жепе. На граду су и данас очувани темељи, зидови четири округле куле, остаци велике сале и судачка столица уклесана у матичној, живој стијени. У овом подручју налази се и велики број стећака. За средњовјековни град и његову господарицу Проклету Јерину везане су многе легенде.

Једна од легенди је и она да је приликом градње, да би убрзала рад радника при додавању камена из руке у руку, камен гријала на ватри.

Била су још два града овог имена: Вратар у жупи Лука око ушћа Неретве и Вратар у Сутјесци, на путу из Гацка у долину Дрине.

Извори: ЗворничкиТуризамРогатица


Поделите

1 Response

  1. Никола каже:

    Камених лопти има на стотине по свим општинама у источној и средњој Босни. Ако не и на хиљаде. Велики број њих налази се на дубинама до пар метара у земљи.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.