Средњовековни град Солотник

Веома мали број људи је чуо за Солотник, још мање га је видело… Солотник је на висини до 900 метара, налази се између Таре и Поникава, на Шанику који је географски део Поникава

У Србији не постоји страшније и одбојније место од Солотника.

Зашто је Солотник тако одбојан?

Не само зато што се надвио над безданом…

Помиње се да су га основали стари Келти пре доласка Срба. Ово место има типичан амбијент паганских некропола! Солотник делује више пагански него Средњевековни српски град!

Од извора реке Солотуше кад погледате стрмоглаву литицу на врху које се виде зидине града, скоро да се уплашите… Треба бити искусан планинар да се дође до Солотника… Ипак, до Солотника се долази све путем, готово да ударите у зидине града!

Остаци Солотника још се држе, захваљујући чврстом камену. Овај град никада није обнављан… Нити је рестаурација у плану… Нити му ко обраћа пажњу. Далеко од путева на застрашујућој литици Солотник је недоступан за радозналце и туристе.

Овде нема кустоса који објашњава нешто туристима у шареним бермудама.

Нема посетилаца, нема никога..!

Када уђете у Солотник дочека вас самоћа заборављеног града.

Овај разрушени, напуштени град, у неприступачној дивљини је крајње опасно место за посетиоце. Никако не препоручујемо пењање на спољне зидове, град је на застрашујућој готово вертикалној литици !!! Особама са слабим живцима чак не препоручујемо врзмање по рушевинама града…

Солотник

Солотник

Не можете да се отмете питању ко је овде живео и како је живео. Какав је то живот на литици. Да ли су деца трчкарала по дворишту, иза зидова је провалија, амбис… Ово је тако страшна литица да не смете да погледате преко зида! Друго питање је да ли је град икада освојен или је једноставно напуштен? Када погледате како је Солотник постављен и сазидан, схватићете да је град могао да брани само један човек!

Око Солотника је безбедан само прилаз. Са леве стране је кањон реке Солотуше могуће је кретање кроз шумски честар донекле. Доле је провалија, не види се дно.

Са десне стране букова шума, стрмоглав терен који прелази у окомиту провалију.

Унутар самог града готово је опасно кретати се. Терен дворишта је нагет и кроз разваљене зидине води у бездан. Овде сваки корак може да буде погрешан! На сваки прилаз спољним зидовима хвата вртоглавица од погледа у бездан. Пењање на зидове је крајње опасно. Град је на високој литици. Саветујем вам да са улаза, између два улазна зида погледате мало рушевине, сликате… и бежите назад !

Како до Солитника

За оне који не познају ове крајеве треба много распитивати, треба питати много људи ако желите да видите Солотник!

Од Бајине Баште према Ужицу, долазите у село Пилица одакле скрећете у село Солотуша, асвалтним путем. Затим распитивати. Из села Солотуша треба се попети на врх, на Пеарски превој где имате широк макадамски пут, а затим на првом скретању десно два километра ка Солотнику.

Ту негде је граница општина Бајина Башта и Ужице!

Једноставније je од Ужица: дођете у село Биоска одакле скрећете асвалтним путем у село Пеар. Из села Пеар попнете се на Шаник, нађете скретање лево, два километра до Солотника. Ово је прави пут ако долазите аутомобилом. Дакле дођете у село Пеар, ту има продавница. Згодна девојка ради у продавници.

Ту се распитате где је Шаник, на Шанику два брата држе стругару! Кад нађете ту стругару не треба више да питате, друго скретање лево је за Солотник.

Проблематично је то скретање на Пеарском превоју, можете три-четири пута проћи а да не приметите скретање. То је неупадљив травнато-камени пут, џомбаст… Није могуће возилом, туда не може ни Лада Нива, ни један теренац! Не покушавајте скутером или мотоциклом… По изгледу тог пута можете закључити где идете, најбоље да се вратите!

Извор: Визија данас

ПОДЕЛИТЕ

3 Responses

 1. Иван каже:

  – Помиње се да су га (Солотник) основали стари Келти пре доласка Срба. Ово место има типичан амбијент паганских некропола! Солотник делује више пагански него Средњевековни српски град!

  Где се то помиње да су тврђаву која је извесно подигнута око ХIV века (да би се осигурао пут између Ужица и Вишеграда) подигли стари Келти пре доласка Срба? На које историјске изворе се позивате?

  Солотник је био утврђење величине око 20х20 метара – не „Средњевековни српски град“! Јасно се виде остаци четворостране куле, и остаци касарне у чијем је подруму била смештена импровизована цистерна за воду. С тим у вези, на питање „којем не можете да се отмете“: (Ко је овде живео и како је живео? Какав је то живот на литици. Да ли су деца трчкарала по дворишту?)…

  Нису деца трчкарала по дворишту, ни играла се по литицама! Утврђења се и граде баш тако да им је тешко прићи! И на приложеном делу топографске карте 1:50.000 (Ужице ТК 50-528-1) видљиво је да му се може прићи само из правца југоистока. Додуше, није баш тако драматично и стравично како сте представили, али чињеница је да се Солотнику може прићи само пешке, и да се треба помучити.

 2. Стана каже:

  Тврђава јесте изграђена на неприступачном месту, али овај чланак као да жели да отера људе одатле, уместо да их привуче да виде.
  Тврђаву је лако посетити без икакве опреме и искуства – ево га видео снимак који су начинила два обична момка:

  • dalibordr каже:

   Хвала вам. Уврстићемо снимак. Не трудимо се ни да привучемо, ни да одбијемо посетиоце. То није наш задатак. Нисмо ни туристичка агенција, ни део општинске администрације. Ми преносимо виђења оних који су тврђаву посетили, а свима који се заинтересују увек је отворена могућност да траже даље или оду и сами се увере или разувере.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.