Пронађен „под“изгубљеног океана на источном Медитерану

ПОДЕЛИТЕ
Сакривен испод вода Средоземног мора, налази се најстарији део Земљине коре, према подацима новог истраживања геолога. Они сматрају да је део стене који лежи на дну Средоземног мора, стар сигурно око 340 милиона година и да је можда чак и остатак од океана који је постојао пре формирања Атлантика.
Океан

Море; фото: pixabay

Близу 60.000 километара квадратних је откривено у источном Медитерану. Сматра се да је ово откриће океанског тла старије од било ког другог у протеклих 100 милиона година.

Научници су првобитно мислили да је Пангеа (суперконтинент за време палеозоика и мезозоика) почела да се цепа формирајући тзв. праокеан Тетис пре око 300 милиона година.

Међутим ново откриће показује да је до овог процеса дошло 40 милиона година пре, у време пре него што се завршило цепање Пангее.

То значи да се део коре испод Медитерана, у области познатој као Херодотов гребен, формирао кад су први водоземци почели да се појављују на нашој планети.

Доктор Гранот, геолог са Универзитета у Израелу, који је водио читаво истраживање, каже да, ако је кора толико стара, то значи да је или повезана са распадом континената или са временом када се формирала Пангеа.

Земљина океанска кора се сматра релативно младом у поређењу са континенталном кором која је формирала копна, пише „Daily Mail“.

Проучавање океанске коре у источном Медитерану је било веома тешко зато што је дно прекривено дебелим слојем талога и муља, међутим истраживање је успело и баца потпуно ново светло на досадашњу тектонску архитектуру и еволуцију ове области.

Извор: Васељенска

Сродни чланци:

Пронађен древни римски брош који садржи “фасцинантан“ палиндром
У Индији пронађени трагови изгубљене цивилизације
На Хималајима пронађене фигуре непознате цивилизације
Превод 5.000 година старих госфордових глифова пронађених у Аустралији
У Русији пронађена фигурина венере из леденог доба
Касноантички мозаик пронађен на Кипру
Пронађен код стар 8.000 година на фигуринама из Белице
Пронађена етрурска стела са ретким натписом

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље.


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.